Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια»- Πρόταση "αποδοχής επέκτασης χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ." αποκαλύπτει ο Ροζάκης

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης. 
Ο Ροζάκης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα και έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά, ο Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Ο Ροζάκης, σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα εγείρει και νέα ζητήματα, όπως το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών σε συνάρτηση με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι αντιτίθεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις που εκφράζουν δημόσια οι αστικές τάξεις και οι κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντας στο πλαίσιο του εντεινόμενου ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας για το ζήτημα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ένας ανταγωνισμός επικίνδυνος για τους λαούς καθώς απειλούνται ακόμη και με διακρατική πολεμική σύγκρουση, αφού τα στρατηγικά επίδικα αυτού αποτελούν έκφραση μιας άδικης, επιθετικής και επεκτατικής αστικής πολιτικής και από τους δύο καπιταλιστικούς σχηματισμούς.
Ανταγωνισμός μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού κράτους που αλληλοδιαπλέκεται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα.
Στο ερώτημα γιατί το Αιγαίο ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ατζέντα των ελληνο-τουρκικών διαφορών, η απάντηση βρίσκεται στην στρατηγική του αναβάθμιση καθώς αποτελεί τη βασική δίοδο που καταλήγει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και επιπλέον παίζει σημαντικότατο ρόλο στους αμερικανικούς επιθετικούς σχεδιασμούς έναντι της Ρωσίας.  
Ακόμη όμως και αν κάποιος εκτιμήσει ότι η αναζήτηση Πολιτικής Λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί σε αυτό το πλαίσιο, όπου κυριαρχεί η χειραγώγηση και ο έλεγχος του κόσμου της εργασίας, η Προβολή Ισχύος του κάθε αστικού κράτους και οι συμμαχίες που επιτάσσουν οι ευρύτερες ανακατατάξεις, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι ο Μεγάλος Χαμένος αυτής της ιστορίας είναι οι λαοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα καθεστωτικά κανάλια, πλήρως ευθυγραμμισμένα με την κυβέρνηση της ΝΔ, προβάλλουν μονόπλευρα την τουρκική επιθετικότητα αλλά και τις δηλώσεις μελών του αστικού ελληνικού κατεστημένου που απαντούν σε ανάλογο ακραίο τρόπο, μιλώντας για ανυποχώρητη υπεράσπιση σε "εθνικά δίκαια-κυριαρχικά δικαιώματα" 
  • για να συντηρηθεί αυτό το κλίμα εθνικής ανασφάλειας το οποίο εξυπηρετεί εσωτερικές πολιτικές ανάγκες, 
  • αλλά επίσης δικαιολογεί τους τεράστιους Πολεμικούς Εξοπλισμούς 
  • και τις πολεμικές συμμαχίες με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ-Άραβες που εμπλέκει τον λαό μας σε τι πρωτοφανείς θανάσιμους κινδύνους...
Αποδεικνύεται ότι με όρους Μυστικής Διπλωματίας και στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας διακρατικός Διάλογος όπου προβάλλονται πολύ διαφορετικές θέσεις απ' ότι στις ειδήσεις και στις φιλοκυβερνητικές πολιτικές εκπομπές.    

Γιατί αποδεικνύεται ότι η Ειρήνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι Υπόθεση των λαών, Υπόθεση των αγώνων των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία. 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου