Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δίκη Στρατιωτικού στο Στρατοδικείο Λάρισας για την επικίνδυνη συμπεριφορά του απέναντι σε συνφάνταρο

Σήμερα Τρίτη 18/01/2022, στο Στρατοδικείο στη Λάρισα, διεξάγεται η δίκη του στρατιωτικού που διέταξε φαντάρο να φυλάξει, μόνος μάλιστα, σκοπιά παρά τα έντονα συμπτώματα υπερκόπωσης που επί μέρες είχε ο στρατιώτης που του τα είχε αναφέρει ρητά, παρακαλώντας να οδηγηθεί στο γιατρό και να μην αναλάβει υπηρεσία. 
Ο στρατιωτικός, ο οποίος αντιμετωπίζει καταγγελίες και για χυδαία και υβριστική συμπεριφορά προς φαντάρους, τον αγνόησε απάνθρωπα και εκδικητικά, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να καταρρεύσει λιπόθυμος στη σκοπιά, να βρεθεί αργότερα από τον επόμενο σκοπό αιμόφυρτος και να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. 
Ο στρατιωτικός αδιαφορώντας για τη ζωή του φαντάρου πρέπει να τιμωρηθεί για επικίνδυνη σωματική βλάβη από πρόθεση καθώς είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προστατέψει το φαντάρο και να τον οδηγήσει στο γιατρό. 
Είναι υπόθεση που αφορά τα παιδιά όλων .

Θυμίζουμε τι προηγήθηκε:
Στρατόπεδο Αμπελώνα Λάρισας: ένα βήμα από το Στρατοδικείο οι Στρατιωτικοί που ευθύνονται για την κατάρρευση φαντάρου στην σκοπιά και τον Τραυματισμό του
ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
- ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Πριν από δύο εβδομάδες αναδείξαμε την περίπτωση στρατιώτη ο οποίος αποχώρησε από τη σκοπιά του στη Λάρισα, αισθανόμενος ότι λιποθυμά, τιμωρήθηκε με 20 ημέρες φυλάκιση και στη συνέχεια ξαναδιατάχθηκε εκδικητικά να φυλάξει, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει, να βρεθεί αιμόφυρτος και να νοσηλευθεί. 
Ο στρατιώτης ενημέρωσε πως θα διεκδικήσει το δίκιο του και τότε έγινε ΕΔΕ εναντίον του. Δικάζεται στις 25 Μαϊου για εγκατάλειψη θέσης σκοπού!
Θυμίζουμε:
Στρατόπεδο Αμπελώνα Λάρισας: συγκάλυψαν τις βαρύτατες ευθύνες Στρατιωτικών για τον σοβαρό τραυματισμό ασθενή φαντάρου και τώρα τον στέλνουν Στρατοδικείο!
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/04/blog-post_94.html

Μετά από την επικοινωνία του πατέρα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Δημοσιεύσαμε καταγγελίες και αφιερώσαμε εκπομπή στο ζήτημα. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκασθεί να κινητοποιηθεί ο στρατιωτικός εισαγγελέας χωρίς καν να γίνει μήνυση από την οικογένεια. Ήδη το θύμα έχει δώσει κατάθεση. 
Πώς στ’ αλήθεια θα κινητοποιείτο εισαγγελέας εάν δεν λάμβανε γνώση του περιστατικού από τις δημόσιες πρωτοβουλίες μας και δεν πιεζόταν από αυτές προκειμένου να μην κατηγορηθεί για αδιαφορία;

Μετά την κατάθεση του στρατιώτη βρισκόμαστε εν αναμονή της απαγγελίας συγκεκριμένων κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ, όπως μας έχει ενημερώσει και η οικογένεια σκέφτεται πολύ σοβαρά να υποβάλει και αυτή μήνυση και αγωγή αποζημίωσης, οι οποίες πρέπει να γίνουν δεκτές, διότι τα στελέχη έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να απαλλάσσουν από την υπηρεσία στρατιώτες που βρίσκονται σε κίνδυνο ζωής ή βλάβης της υγείας τους. Εάν δεν το κάνουν, αλλά διατάξουν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους, παρά τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση της υγείας τους, τότε ευθύνονται για τη βλάβη της υγείας και της ζωής του στρατιώτη. Μάλιστα η ευθύνη τους είναι εκ προθέσεως και όχι εξ αμελείας, λόγω της ιδιαίτερης νομικής υποχρέωσης να προστατεύουν την υγεία των υφισταμένων, της γνώσης της κατάστασης της υγείας του στρατιώτη (από τη στιγμή που διαμαρτυρόταν για αίσθημα κατάρρευσης όφειλε το στέλεχος να τον πιστέψει) και της δυνατότητας που υπήρχε να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Δεν έχουμε πόλεμο, υπήρχαν εκεί και άλλα στελέχη και στρατιώτες που μπορούσαν να καλύψουν τη θέση, δίχως να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Βέβαια για κάποιον σκληρά αρσενικό μιλιταριστή ενδεχομένως αυτοί που δεν αντέχουν, είναι άξιοι της μοίρας τους και δικαιούται το κράτος να τους αφήνει αβοήθητους και να στέλνονται μετά στα νοσοκομεία. Η άποψη τους είναι φυσικά χυδαία και αστεία. Άλλωστε υποχρέωση αυτοθυσίας δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

Παράλληλα οι πιέσεις που ασκούμε έχουν σπάσει το φόβο των στρατιωτών οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταθέσουν την αλήθεια δίχως φόβο. 
Στις 25 Μαϊού οι στρατιώτης δικάζεται στη Λάρισα και θα αθωωθεί καθώς εγκατέλειψε το πόστο του αφού κινδύνευε η ζωή του όπως αποδείχθηκε δύο ημέρες αργότερα. Διαμαρτυρήθηκε και αποχώρησε, όταν εκδικητικά στέλεχος γνωστό για την άσχημη συμπεριφορά του απέναντι στους φαντάρους του το αρνήθηκε. Στην ουσία δεν υπάρχει καν εγκατάλειψη της σκοπιάς, διότι την άφησε σε στέλεχος το οποίο υπηρετούσε μαζί του. Νομική υποχρέωση εκτέλεσης της υπηρεσίας δεν υπήρχε, διότι η διαταγή ήταν παράνομη ως απειλούσα τη ζωή και την υγεία του στρατιώτη. Η “τυφλή υπακοή” έχει καταργηθεί προ πολλού και υπάρχουν περιπτώσεις που ο στρατιωτικός δικαιούται νόμιμα να παρακούσει την εντολή του ανώτερου.

Άλλωστε ένας λιπόθυμος φαντάρος δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για την υπηρεσία του, συνεπώς ήταν καλύτερο και για την ίδια την υπηρεσία να αποχωρήσει προκειμένου να εξαναγκασθούν τα αυταρχικά στελέχη να τον αντικαταστήσουν με κάποιον στρατιώτη που μπορούσε να εκτελέσει υπηρεσία, οπότε και η μονάδα και το ανθρώπινο δυναμικό της θα ήταν πιο ασφαλείς

Στελέχη λοιπόν που προσπάθησαν να εκδικηθούν τη γενναιότητα του συναδέλφου που δεν έκανε πίσω, που δεν σιώπησε μπροστά στις 20 ημέρες πειθαρχικής φυλάκισης, που δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται το ίδιο το στρατοδικείο, θα βρεθούν τελικά οι ίδιοι υπόλογοι, έπειτα από την κινητοποίηση του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό και την επιμονή της οικογένειας. 
Να κάνετε και εσείς το ίδιο! 
Δεν είναι δυνατόν αυτοί που θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι να στέλνουν στο εδώλιο τα θύματά τους. Το περισσότερο χυδαίο δε, είναι ή εκδικητική στάση του στελέχους. Διέταξε άνθρωπο που διαμαρτυρόταν για τάσεις κατάρρευσης και απώλειας αισθήσεων να φυλάξει και πάλι σκοπιά, επειδή δεν υπάκουσε. Μέχρι που το παιδί κατέρρευσε και βρέθηκε αιμόφυρτο. 
Πρόκειται για πλήρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειες , για αδιαφορία για το ίδιο το έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Μόνο δίχως φόβο, μόνο με συλλογικές δράσεις, με κίνημα μέσα και έξω από το στρατό θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, θα τιμωρούνται οι υπεύθυνοι ανώτεροι και όχι τα θύματά τους.
Γονείς και συνάδελφοι συνειδητοποιούν ότι μόνο Εμείς, αγωνιζόμενοι μαζί με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, μπορούμε να προστατεύσουμε την Υγεία και την Ζωή μας.
Εμείς καλούμε σε κλιμάκωση των κοινωνικών αντιστάσεων, σε ένταση του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό ενάντια στην αστική πολιτική, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τον εθνικισμό και ρατσισμό.

 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου