Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ουκρανοί έφεδροι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

AP PHOTO
Ουκρανοί έφεδροι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής
efsyn.gr
Σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο στα περίχωρα του Κιέβου συγκεντρώθηκαν σήμερα πολίτες της Ουκρανίας, για να εκπαιδευτούν ως έφεδροι του στρατού της χώρας, ώστε να είναι έτοιμοι εάν κληθούν από τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη γειτονική Ρωσία.

Με περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες να είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία, το Κίεβο ξεκίνησε φέτος να αναπτύσσει μια νέα στρατιωτική δύναμη για άμυνα στο έδαφος, την οποία θέλει να συγκροτήσει σε σώμα που θα αριθμεί έως 130.000 ατόμων.


→ η Ουκρανία και οι γειτονικές της χώρεςGOOGLE MAPS

Οι εν λόγω έφεδροι μπορεί να μην έχουν το πλεονέκτημα απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο επαγγελματικό ρωσικό στρατό, ωστόσο θα μπορούσαν να επιφορτιστούν με την προστασία πολιτικών τοποθεσιών στο Κίεβο εν μέσω οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Ετοιμασίες και... καλέσματα από τη Ρωσία

Ωστόσο σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ρωσικός στρατός που είναι στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters –που επικαλείται τρεις Aμερικανούς αξιωματούχους– η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, καθώς περιλαμβάνει φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών.

Παράλληλα, σήμερα ένας Ρώσος βουλευτής ενθάρρυνε τους κατοίκους των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αντάρτες, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό: μια ένδειξη ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να ενσωματώσει αυτά τα εδάφη. Συγκεκριμένα, ο Βίκτορ Βοντολάτσκι είπε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών φοβούνται τις επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι όσοι έχουν ρωσικά διαβατήρια θα είναι ευπρόσδεκτοι στον στρατό. Η Ρωσία έχει χορηγήσει διαβατήρια σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους που βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Σημειώνεται ότι ο Βοντολάτσκι είναι αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνόησαν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Μόσχας που αφορούν σε θέματα ασφάλειας (δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας στη Συμμαχία), ωστόσο δήλωσε ότι επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου με τη Δύση, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας». Την ίδια στιγμή η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή σε ουκρανικό έδαφος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία συνιστά αυξανόμενη απειλή εναντίον της.
Μετακινεί στρατεύματα ο Μπάιντεν, κινητικότητα από Γαλλία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μετακινήσει «σύντομα» Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία σκοπεύει να στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η Παρλί είπε επίσης ότι σύντομα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αποστολή μιας δύναμης στη Ρουμανία και «προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα μας ζητηθεί» να αναπτυχθούν οι στρατιώτες «σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους των ευρωπαϊκών χωρών».

Επίσης, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν γνωστοποίησε από την πλευρά του, μέσω του Twitter, ότι θα βρίσκεται στην Ουκρανία στις 7 και 8 Φεβρουαρίου μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, την Αναλένα Μπέρμποκ.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου