Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Η Κίνα θεωρεί λογικές τις ανησυχίες της Ρωσίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι υπερασπίστηκε “ τις λογικές ανησυχίες” της Ρωσίας για την ασφάλειά της στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

“ Ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση”, δήλωσε ο Ουάνγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού συγκέντρωσε 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο και ζητεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία, ένα αίτημα που απορρίπτει η Δύση.

Χωρίς να κατονομάζει το ΝΑΤΟ ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι “ την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ”.

Εκτίμησε μάλιστα ότι “ οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν”.

Από την πλευρά του “ ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τους παγκόσμιους κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία που θα προκαλούσε μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν την υπεύθυνη οδό”, δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου