Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ" Τουρκίας σε ΝΑΤΟ: "Η Συνθήκη του Μοντρέ θα εφαρμοστεί - Τα Στενά δεν κλείνουν για τον ρωσικό Στόλο"

"ΟΧΙ" Τουρκίας σε ΝΑΤΟ: "Η Συνθήκη του Μοντρέ θα εφαρμοστεί - Τα Στενά δεν κλείνουν για τον ρωσικό Στόλο"
Αρνητική είναι η απάντηση στο ΝΑΤΟ και στον Ε.Μακρόν που ζήτησαν από την Άγκυρα να κλείσει τα Στενά στον ρωσικό Στόλο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για αυτό το θέμα και τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή.
Σημείωσε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα.
Σε δηλώσεις του σε μα ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στο Καζακστάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για τη Σύμβαση του Μοντρέ ότι “εάν αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τις εξελίξεις”.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν η κρίση μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται πόλεμος (με την εμπλοκή Τουρκίας).
Η ειδική διάταξη που ευνοεί την Ρωσία

«Υπάρχει μια ειδική διάταξη στη συνθήκη του Μοντρέ. Ακόμα κι αν τα κλείσουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Όταν υπογραφόταν η συνθήκη, η Ρωσία είχε καταφέρει να προσθέσει αυτό το άρθρο υπέρ της.

Αυτά τα ρυθμίζουν τα άρθρα 19, 20 και 21.Στο τέλος λέει πως αν θέλει το πλοίο της παράκτιας χώρας να περάσει με το αίτημα της επιστροφής στη βάση του, αυτό επιτρέπεται», ανέφερε.
“Η κρίση επιδέχεται ερμηνείες”

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι η κρίση μεταξύ των δύο χωρών επιδέχεται ερμηνείες κατά πόσο θεωρείται ‘πόλεμος’ (και πόσο εμπλέκεται σε αυτόν κι η Τουρκία).

“Σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Σε ερώτηση εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως πόλεμος (με εμπλοκή Τουρκίας), ο Τσαβούσογλου είπε ότι “οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό. Αν δεχτούμε νομικά την εμπόλεμη κατάσταση, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων ανάλογα με τις εξελίξεις”.

Όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά», ανέφερε, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί πόλεμος, στον οποίο έχει εμπλοκή και η Τουρκία, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι:

«εάν αποδεχτούμε ότι υπάρχει νομικά μία κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων αναλόγως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου