Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Βαριές κυβερνητικές ευθύνες: Πόσοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ και πόσοι εντός – Στοιχεία σοκ δυο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τον πρώτο χρόνο πέθαναν από κορονοϊό 6.500, το δεύτερο παρά την ύπαρξη εμβολίων, 19.000! - Μεγάλη απεργία των υγειονομικών την Τετάρτη
Του Βασίλη Σκουρή

Το προσεχές Σάββατο συμπληρώνονται δυο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε, μας έδωσε ορισμένα στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

– Τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορονοϊό και τον δεύτερο χρόνο, παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, αλλά και μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χάθηκαν 19.000 άνθρωποι.

– Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ!

-Σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%.

– Τα τεστ κορονοϊού δεν συνταγογραφούνται, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν χορηγούνται δωρεάν. Είναι σε διατίμηση 47 ευρώ όταν η τιμή που αγοράζουν τα νοσοκομεία είναι λιγότερη των 18ευρώ.

-Υπάρχουν 16.000 Συμβασιούχοι, Επικουρικοί και επιχειρείται να τους χωρέσουν σε μία προκήρυξη 4.000 θέσεων με ισχνή μοριοδότηση και προτεραιότητα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές στην πανδημία.

-Στα δυο αυτά χρόνια χάθηκαν 30 νοσοκομειακοί από κορονοϊό και άλλοι 50 νοσηλεύτηκαν στις εντατικές. Και, όμως, δεν έχει θεσπιστεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος νοσηλευτή από κορονοϊό, δεν προωθείται η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής που παραμένει ένα χρόνο στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα στοιχεία-σοκ από τα δυο αυτά χρόνια της πανδημίας. Οι υγειονομικοί, όμως, επικεντρώνουν στην προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του ΕΣΥ, με τις πρώτες ενδείξεις ότι η πανδημία ενδέχεται να μετατραπεί σε ενδημική νόσο. «Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι οι κυβερνώντας να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επαρκή εξοπλισμό και στελέχωση συνεχώς ανακοινώνουν τις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση (ακόμη και τώρα!!!) για κατάργηση – συγχώνευση Υγειονομικών Μονάδων. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Υγείας στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ. Όποια Υγειονομική Μονάδα δεν είναι παραγωγική θα κλείνει!!! Υπάρχουν σήμερα Υγειονομικές Μονάδες είπε που έχουν υπεράριθμο προσωπικό!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ και επισημαίνει ο πρόεδρός της.

Απεργία και πορεία σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας

Ενόψει και των δυο χρόνων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, αλλά κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία και τα σχέδια για την ενίσχυση των ιδιωτών, οι υγειονομικοί διοργανώνουν σημαντικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη:

-24ωρη απεργία στην περιφέρεια.-7ωρη στάση εργασίας στην Αττική, 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι.

-Πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 στην πλατεία Μαβίλης και πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου