Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο Πούτιν ενημέρωσε ξένους ηγέτες ότι θα αναγνωρίσει το Ντονμπάς

Ο Πούτιν ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς για την πρόθεση να αναγνωρίσει τις δυο περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους ως «ανεξάρτητο κράτος». Συνιστά «μονομερή παραβίαση» της Συνθήκης του Μινσκ απαντά ο Σολτς

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ξένους ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (DPR) και του «Λούγκανσκ» (LPR), τις περιοχές δηλαδή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Rt το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο περιοχών του Ντονμπάς «στο εγγύς μέλλον». Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη».

Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προέτρεψε το Κρεμλίνο να μην λάβει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι πρόδρομος της «προσάρτησης» της περιοχής από τη Ρωσία. «Εάν υπάρξει προσάρτηση, θα υπάρξουν κυρώσεις, και αν υπάρξει αναγνώριση, θα βάλω τις κυρώσεις στο τραπέζι και οι υπουργοί θα αποφασίσουν», είπε.

Νωρίτερα ο Πούτιν προήδρευσε μιας τηλεοπτικής συνεδρίασης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί το αίτημα. Σε αυτό κλήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους να αναγνωρίσει και τις δύο περιοχές.
Σολτς: Μονομερής παραβίαση...

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου