Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Από τις τουρκικές φυλακές, Γαλλίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροώθηση



Ο φράκτης στον ΈβροEUROKINISSΙ
Από τις τουρκικές φυλακές, Γαλλίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροώθηση
efsyn.gr
Έχει προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με την καταγγελία της επαναπροώθησης, η πρώτη περίπτωση που αφορά Ευρωπαίο πολίτη
Γαλλίδα πολίτης η οποία βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι ανάγκασαν την ίδια και άλλους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Τουρκία, παραβιάζοντας το δικαίωμά της τόσο ως άτομο που προσπαθεί να γλιτώσει τις πολιτικές διώξεις αλλά και τα δικαιώματά της ως Ευρωπαίας πολίτη.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Associated Press, η 32χρονη γυναίκα, που έχει τουρκική και γαλλική υπηκοότητα, υποστηρίζει μαζί με τον σύζυγό της προσπαθούσαν να φύγουν από την Τουρκία για να γλιτώσουν από τη φυλάκιση λόγω πολιτικής δράσης.

Πέρασαν τον Έβρο με βάρκα με σκοπό να φτάσουν στη Γαλλία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η γυναίκα. Υποστηρίζει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι την κακομεταχειρίστηκαν και την έστειλαν πίσω. Πλέον βρίσκεται στη φυλακή στην Τουρκία.

Μιλώντας από το κελί σε καθεστώς ανωνυμίας, για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι έχει καταθέσει μήνυση κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πρώτη υπόθεση επαναπροώθησης που εισάγεται στο δικαστήριο και αφορά Ευρωπαίο πολίτη.

Σύμφωνα με τη Χάνε Μπέιρενς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης, «είναι κοινό μυστικό ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις σε τακτική βάση. Αλλά αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση… Διότι δείχνει πόσο αδιάκριτα ενεργούν οι ελληνικές αρχές και πώς επηρεάζονται άνθρωποι από κάθε υπόβαθρο».

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το Associated Press, δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό που εστάλησαν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διακίνησε μια δήλωση την Πέμπτη το απόγευμα μετά από κοινή έρευνα μέσων ενημέρωσης που κατήγγελλε άλλη περίπτωση επαναπροώθησης που αφορούσε δύο αιτούντες άσυλο οι οποίοι στη βρέθηκαν νεκροί στις ακτές του Αιγαίου.

Σε αυτή ο Νότης Μηταράκης δήλωνε ότι «η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 21 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ), στην έκθεσή του για τους αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, όπου εκφράζει την ανησυχία της για «τους αυξανόμενους θανάτους μεταναστών και τις συνεχείς αναφορές για απωθήσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν, αλλά αντιτίθενται στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των κρατών βάσει του διεθνούς και περιφερειακού δικαίου, όπως η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης», ανέφερε η δήλωση του ΔΟΜ.
Η ιστορία της καταγγέλλουσας

Το ΑΡ έχει επιβεβαιώσει την ιστορία της κρατούμενης Γαλλίδας πολίτη με σε δηλώσεις τις ίδιας, του συζύγου της και της αδερφής στο δικαστήριο, ενώ έχουν γίνει συνεντεύξεις στο Παρίσι με την αδερφή και έναν από τους δικηγόρους της γυναίκας. Επίσης έχει δει τα επίσημα έγγραφά της, όπως το γαλλικό διαβατήριό της, τη γαλλική ταυτότητα και το γαλλικό πιστοποιητικό γάμου, αλλά και email, αρχεία καταγραφής κλήσεων και στιγμιότυπα οθόνης με κείμενα και δεδομένα GPS που η γυναίκα μοιράστηκε σε πραγματικό χρόνο με τον δικηγόρο της.

Γεννημένη στη Γαλλία από Τούρκους γονείς, η γυναίκα έφυγε από τη Γαλλία το 2013 για να κάνει προπτυχιακές σπουδές στην Τουρκία. Τον Απρίλιο του 2018, αυτή και ο πλέον σύζυγός της ήταν μεταξύ των δεκάδων φοιτητών που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ότι ανήκουν στην Οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Το ζευγάρι αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ήταν την εποχή που είχε ξεκινήσει η μαζική καταστολή των οπαδών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016. Η γυναίκα κρατήθηκε στη φυλακή για 11 ημέρες αλλά αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους. Λίγους μήνες αργότερα, καταδικάστηκε σε περισσότερα από έξι χρόνια φυλάκιση, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση. Τον Ιούνιο του 2021, η ποινή φυλάκισής της και του συζύγου της επιβεβαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι, αποφάσισαν να διαφύγουν, πουλώντας τα κοσμήματα της οικογένειας για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Η οικογένεια της γυναίκας πίστευε ότι μόλις έφτανε στην Ελλάδα, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέρος του χώρου Σένγκεν, όπου δεν χρειάζεται βίζα για να ταξιδέψεις στην Ευρώπη, θα ήταν ασφαλής. Καθώς το ζευγάρι διέσχιζε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 2021, και ενώ η οικογένειά της περίμενε με αγωνία νέα από το σπίτι τους 90 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, οι δύο νέοι έστειλαν ένα μήνυμα στο What'sApp: «Περάσαμε».

Η οικογένειά της προχώρησε σε επαφή με τις γαλλικές και τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι το ζευγάρι χρειαζόταν βοήθεια. «Είναι θύματα πολιτικών διώξεων από την τουρκική κυβέρνηση. Ανησυχούμε ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ για αυτούς!» έγραφαν στα μέιλ που έστειλαν.

Σύμφωνα με τη μήνυση, λίγο αργότερα, Έλληνες αστυνομικοί σταμάτησαν το ζευγάρι και παρά το γεγονός ότι έδειξαν τη γαλλική της ταυτότητα, αντίγραφο του γαλλικού διαβατηρίου της και το γαλλικό οικογενειακό βιβλιάριο που αποδείκνυε τον γάμο τους, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να γονατίσουν. Τους πήραν τα τηλέφωνα, το power bank, τα ρούχα και τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους και έκοψαν τα κορδόνια από τα παπούτσια τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η γυναίκα αναφέρει ότι τους έβαλαν πήγαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, σαν «κλειστό κουτί» μέσα σε μια κλειστή περιοχή και τους κράτησαν για ώρες μαζί με άλλους μετανάστες, μερικούς από το Αφγανιστάν που ήταν ξυπόλητοι. Ακολούθησε η διαδικασία επαναπορώθησης στην Τουρκία όπου συνελήφθησαν και τώρα βρίσκονται στη φυλακή.

«Είμαστε εντελώς απογοητευμένοι με τις ελληνικές αρχές», είπε η αδελφή της στο AP στο Παρίσι, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη. «Δεν πιστεύαμε ότι θα επέστρεφαν έναν διωκόμενο πίσω στον διώκτη του». «Είμαστε εξίσου απογοητευμένοι με τις γαλλικές αρχές γιατί μας εγκατέλειψαν», είπε.

Η Κάθριν Μπρίντικ, λέκτορας Διεθνών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Δικαίου για τους Πρόσφυγες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει ότι η υπόθεση της γυναίκας «δείχνει τον παραλογισμό της Ευρώπης του φρουρίου». Ενώ ο Ομέρ Σατζ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Γαλλίδα, υποστηρίζει ότι η πελάτισσα του τους ήταν θύμα αυξανόμενων φυλετικών διακρίσεων στα σύνορα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου