Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Πώς ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα διδάγματα από τον πόλεμο στη Συρία

Σκεφτείτε τον Σεπτέμβριο του 2015. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια επικίνδυνη, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση - και ήταν στη Συρία.

Υπάρχουν αμέτρητες διαφορές μεταξύ της συνεχιζόμενης επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία και της εξάχρονης στρατιωτικής παρέμβασής της στη Συρία, η οποία έστρεψε την πορεία του πολέμου για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αλλά οι δύο αυτές συγκρούσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες τώρα περισσότερο από ποτέ. Στη Συρία, η Ρωσία έχει δοκιμάσει και έχει βελτιώσει τα όπλα αιχμής και έχει εξασφαλίσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Μεσόγειο, τα οποία αποδεικνύονται βασικά για την Ουκρανία, λένε αναλυτές.
Ίσως το πιο σημαντικό, λένε, ότι το παιχνίδι ισχύος της Ρωσίας στη Συρία έχει δώσει τον τόνο για μια πιο επιθετική, περιπετειώδη εξωτερική πολιτική, αρχικά στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ουκρανία.
«Στη Δαμασκό, η Μόσχα υπερασπίζεται την επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή», δηλώνει ο αμυντικός αναλυτής Ruslan Trad, συνιδρυτής του περιοδικού σύγκρουσης και στρατιωτικής ιστορίας "De Re Militari", στο Middle East Eye. 

Ευκαιρία 
Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να αφυπνίζεται για τη σφοδρότητα της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία, πρωτοφανή αντίμετρα έρχονται όλο και πιο γρήγορα.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να αποκόψουν τη Ρωσία από το Swift, το κύριο διεθνές σύστημα πληρωμών, και η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος κατηγορίας «Stinger» στην Ουκρανία.
Η ξαφνική επίθεση μπορεί να έπιασε πολλούς απροσδόκητους στην Ευρώπη. Αλλά για όσους έχουν καλύψει τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, αυτό είναι απλώς deja vu.
Το 2015, με τη συριακή κυβέρνηση σε απελπισμένη κατάσταση, ο Πούτιν βρήκε την κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί με πλήρη ισχύ και να διαιωνίσει τη θέση της Ρωσίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Εκείνο τον Μάρτιο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποκρούσουν μια επίθεση του ισλαμικού συνασπισμού Jaysh al-Fateh που προχωρούσε ανησυχητικά στην επαρχία της Λαττάκειας.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η ταχεία κατάρρευση των συριακών δυνάμεων στα βορειοδυτικά ανησύχησε τους Ρώσους που φοβούνταν ότι οι αντάρτες θα μπορούσαν να κατακτήσουν παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής ναυτικής βάσης της Ρωσίας στη Μεσόγειο στη συριακή πόλη-λιμάνι της Ταρτούς.
Τελικά, ήταν η απειλή για αυτήν την βάση, που χρησιμοποιούνταν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, που ώθησε τους Ρώσους να επέμβουν.
Αυτή η βάση - για την οποία η Ρωσία υπέγραψε δωρεάν 49 χρόνια μίσθωση το 2017 - αποδεικνύεται κρίσιμη για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες μέρες πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή του Blitzkrieg, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επέβλεψε τις ναυτικές ασκήσεις στην Ταρτούς.
Η Ρωσία έχει μεταφέρει εξοπλισμό και πολεμικά πλοία από τη Συρία στην Ουκρανία για να ενισχύσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα και τους συμμάχους της στην περιοχή του Ντονμπάς, είπε ο Τραντ.

Δοκιμή όπλων
Στη Συρία η Ρωσία  βρήκε ένα ιδανικό θέατρο για να δοκιμάσει και να βελτιώσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και τα όπλα, μερικά από τα οποία σίγουρα αναπτύσσονται στην Ουκρανία τώρα.
Μέχρι τη στιγμή που ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση της πλειοψηφίας των ρωσικών στρατευμάτων στις 14 Μαρτίου 2016, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 9.000 εξόδους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 320 τύποι όπλων δοκιμάστηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου στους υπαλλήλους του ρωσικού κατασκευαστή ελικοπτέρων Rostvertol τον Ιούλιο του 2021. «Ένα από τα ελικόπτερα που είδαμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της επιχείρησης στη Συρία», είπε. «Τώρα έχουμε τέτοια όπλα, χάρη στην επιχείρηση στη Συρία».
Η παρέμβαση αυτή έδωσε επίσης την ευκαιρία να παρουσιαστούν νέα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των SU-34 που χρησιμοποιούν βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ και πυραύλων Kh-555 και Kh-101 που έπεσαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά και είχαν την ακρίβεια των αμερικανικών Tomahawks.
Επιπλέον, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους 3M14T και 3M14K Klub-K, άγνωστους προηγουμένως ναυτικούς πυραύλους Κρουζ που έχουν βεληνεκές 2.000 km, σε συριακούς στόχους από την Κασπία Θάλασσα.

Άλλο ένα παιχνίδι δύναμης
Όλα αυτά δημιούργησαν μια νέα, σύγχρονη εμπειρία ρωσικής επιτυχίας σε ένα πεδίο ενεργού πολέμου και έθρεψαν την όρεξη για εξουσία, που και τα δύο θα μπορούσαν να είναι κρίσιμα στην Ουκρανία.
«Η συριακή εμπειρία έδειξε στη Ρωσία τη σημασία της υλοποίησης και της επίτευξης στρατηγικών στόχων», δήλωσε ο Aymenn Tamimi, ερευνητής στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου George Washington για τον εξτρεμισμό. «Αλλά ο πόλεμος έφερε επίσης συνέπειες που δεν αναμενόταν απαραίτητα και για τις οποίες η Ρωσία προσπάθησε να διαμορφώσει νέες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η βορειοδυτική κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή ουσιαστικά επιβάλλεται από την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων της Τουρκίας για να εμποδίσει περαιτέρω επιθέσεις».

«Ενώ κάποιοι, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πίστευαν ότι η Ρωσία θα κατέληγε να βυθιστεί στη Συρία, αυτό δεν συνέβη», είπε ο Ταμίμι. «Δεν νομίζω ότι η Συρία έχει αποδειχθεί κορυφαία επίδειξη στρατηγικής λαμπρότητας, αλλά ούτε και τέλμα για τη Ρωσία», είπε.
«Αν και οι δύο συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικές, είπε ο Trad, ο στόχος για τη Ρωσία είναι ο ίδιος: η ισχύς. Ενώ στη Συρία το Κρεμλίνο βρήκε την ευκαιρία να μπει στη Μεσόγειο, να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα φυσικό λιμάνι βαθέων υδάτων και να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο για την Αφρική και τη Λιβύη, η Ουκρανία κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική και τη νοοτροπία της Ρωσίας», είπε.
«Η Ουκρανία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την άμυνα των Ρώσων που βλέπουν τη χώρα ως μια ζώνη ασφαλείας στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από τη Ρωσία».
middleeasteye

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου