Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Τεράστια η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας: η λίστα με τα όπλα που έδωσαν στον Ουκρανικό Στρατό-ποιος ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά ενώ το ένα δραματικό επεισόδιο διαδέχεται το άλλο.
Ο ρόλος των ΗΠΑ καθοριστικός.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι οι Αμερικανοί καθοδηγούν τον Ουκρανό Πρόεδρο στις διπλωματικές και στρατιωτικές του κινήσεις.
Εξάλλου οι ΗΠΑ ευνοούνται μέχρι τώρα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, μεταφέρουν στρατεύματα στην  Ευρώπη και ενισχύουν την θέση τους, εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Ουσιαστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία ποτέ δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ρωσικού αυταρχικού αστικού κατεστημένου και λαμβάνει χαρακτηριστικά ενός μακρόχρονου πολέμου φθοράς. 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλεί σήμερα τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική σημασία καθώς η Ουκρανία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση της ρωσικής επίθεσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει εισέλθει σε νέα φάση του πολέμου και ότι «μεθοδικά» επιδιώκει την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι προβλέπουν ότι η ρωσική επίθεση μπορεί να διαρκέσει μήνες, θα αποτελματωθεί και θα δοκιμάσει τις ικανότητες των ουκρανών μαχητών στο θέατρο της μάχης.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
Ενώ στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας αρνείται πεισματικά να ενημερώσει τη Βουλή τι όπλα έχουν στείλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί δημοσιοποιούν αναλυτική λίστα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει περισσότερα από 3,2 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2,6 δισ. δολαρίων από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Στις 13 Απριλίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διάθεση εξοπλισμού από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας για την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021. 
Είναι αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων και προορίζεται για να καλύψει τις «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας για τη σημερινή μάχη.
Σημειώνεται επίσης: 
«Εκτός από τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας που οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης βοηθούν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν πρόσθετα συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας στα οποία έχουν ήδη εκπαιδευτεί οι δυνάμεις της Ουκρανίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την επιτάχυνση για την έγκριση και τη διευκόλυνση της πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία από τους Συμμάχους μας. 
Τουλάχιστον 30 χώρες έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Το 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε μεταφορές αμυντικού εξοπλισμού από τρίτους από περισσότερες από 14 χώρες, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς Σύμμαχοι και Εταίροι αυξάνουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Αυτά μέχρι τώρα, γιατί μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν την Μεγάλη Τρίτη με ηγέτες της Ευρώπης, ΗΠΑ και Ε.Ε. αποφάσισαν να στείλουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Ο κατάλογος των ΗΠΑ με τα όπλα στην Ουκρανία
Αναλυτικά, η στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία περιλαμβάνει:

Over 1,400 Stinger anti-aircraft systems
Over 5,500 Javelin anti-armor systems
Over 14,000 other anti-armor systems
Over 700 Switchblade Tactical Unmanned Aerial Systems
18 155mm Howitzers and 40,000 155mm artillery rounds
16 Mi-17 helicopters
Hundreds of Armored High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles
200 M113 Armored Personnel Carriers
Over 7,000 small arms
Over 50,000,000 rounds of ammunition
75,000 sets of body armor and helmets
Laser-guided rocket systems
Puma Unmanned Aerial Systems
Unmanned Coastal Defense Vessels
14 counter-artillery radars
Four counter-mortar radars
Two air surveillance radars
M18A1 Claymore anti-personnel munitions
C-4 explosives and demolition equipment for obstacle clearing
Tactical secure communications systems
Night vision devices, thermal imagery systems, optics, and laser rangefinders
Commercial satellite imagery services
Explosive ordnance disposal protective gear
Chemical, Biological, Radiological, Nuclear protective equipment
Medical supplies to include first aid kits.

Έχει σημασία όμως να σκεφτούμε ποιος είναι ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στον Ουκρανικό στρατό και τι σημαίνουν όλα αυτά για τον λαό μας.
FAZ: “Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη”-γίνεται συστηματικά μεταφορά όπλα στην Ουκρανία!
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Από το δημοσίευμα δεν πρέπει να κρατήσουμε μόνο την σημασία που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,  για τη μεταφορά στρατευμάτων, οπλισμού και ενέργειας.
Αυτό που επισημαίνει το άρθρο είναι ότι μέσω της Αλεξανδρούπολης γίνεται συστηματικά μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία!

FAZ: “Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη”
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό μέρος από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης.
Συγκεκριμένα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung με το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της επισημαίνει:
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία».
Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία».
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η σημασία της περιοχής και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ». Αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε μάλιστα αρκετά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – με τον Ρώσο πρέσβη να διαμαρτύρεται ήδη τον Ιανουάριο για την αποστολή μεγάλου αριθμού όπλων στην Ουκρανία, συμπληρώνει ο συντάκτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου