Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την επίθεση στο ΑΠΘ


Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την επίθεση στο ΑΠΘ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

Από τα Χριστούγεννα και μετά γινόμαστε μάρτυρες της ωμής βίας των κατασταλτικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είδαμε εικόνες φρίκης με την εισβολή των ΜΑΤ και την εκτεταμένη χρήση βίας, χημικών, βόμβες κρότου λάμψης ενάντια σε φοιτητικό μπλοκ που διαμαρτύρονταν για την παρουσία των ΜΑΤ στις σχολές τους, τραυματίζοντας φοιτητές και φοιτήτριες. Ακόμα και μέσα σε κτίρια όπου γινόταν μάθημα, είχαμε ρίψεις χημικών, συλλήψεις και τραυματισμούς φοιτητ(ρι)ών,!

Φαίνεται ξεκάθαρα και από το πώς τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ πρόβαλαν τα γεγονότα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ότι εξυφαίνεται ένα σχέδιο κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, ώστε να νομιμοποιήσουν στην κοινή γνώμη τη μόνιμη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στους χώρους των πρώτων 5 ΑΕΙ, όπως προβλέπει το πόνημα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη” ώστε να υλοποιήσει το πέταγμα χιλιάδων παιδιών έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ συνεχίζεται στα πανεπιστήμια, μέσα από τα κλεισίματα σχολών, το τσάκισμα μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες της αγοράς. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που απαίτησε η ΕΕ με τη συνθήκη της Μπολώνια και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά πανεπιστήμια, οδηγούν το πανεπιστήμιο στην διάλυσή του, όπως καταγγέλλουν φοιτητές και διδάσκοντες σε αυτό. Το πανεπιστήμιο της αγοράς που επαγγέλλονται αποσύρει ολοένα και περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και αυξάνει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, τα δίδακτρα, μετατρέπει τους διδάσκοντες σε επιχειρηματίες και κυνηγούς χρηματοδοτών, υποτάσσει την έρευνα στις ανάγκες των ισχυρών αγοραστών της. Θέλει τους φοιτητές πελάτες, την επιστήμη και τη γνώση είδος προς εκπόρνευση.

Το πανεπιστήμιο τους είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο με τις ανάγκες και τα όνειρα των φοιτητών, των μελών του και της κοινωνίας ολόκληρης. Για να το στεριώσουν χρειάζονται να κάμψουν τις αντιστάσεις όλων αυτών που τόσα χρόνια μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια τους. Χρειάζονται πειθαρχημένους φοιτητές, εξαγορασμένους καθηγητές, φοβισμένους εργαζόμενους. Χρειάζονται τη βία και την καταστολή σε καθημερινή βάση για να εμπεδώσουν το νέο δόγμα της «αγοράς και τάξης». Οι εικόνες από το ΑΠΘ προαναγγέλλουν τις εικόνες του αύριο σε όλα τα ΑΕΙ. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία-ΟΠΠΙ, δεν έρχεται για να απαλλάξει την πανεπιστημιακή κοινότητα από την παραβατικότητα και την ανομία, όπως υποστηρίζουν, αλλά για να τσακιστεί το φοιτητικό κίνημα. Για να επιβληθεί αυτή η πολιτική χρειάζεται να τσακιστεί κάθε μορφή οργάνωσης και αγώνα των φοιτητών και κάθε μορφή συνδικαλιστικής δράσης.

Η παρουσία της αστυνομίας μέσα στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι όμως ζήτημα μόνο των φοιτητών, αλλά υπόθεση όλων όσων υπερασπίζονται τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Από το Πολυτεχνείο το ’73 και την αντιδικτατορική πάλη, μέχρι πιο σύγχρονους αγώνες οι χώροι των πανεπιστημίων ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το λαϊκό κίνημα και τα σωματεία, μια έμπραχτη μορφή της κοινής πάλης φοιτητών και εργαζομένων.

· Καταγγέλλουμε τη βία και την καταστολή στο ΑΠΘ. Να αποσυρθούν οι κατηγορίες από τους φοιτητές

· Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη (4777/21)

· Να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στις σχολές.

· Καλούμε στην υπεράσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν, Ελεύθερου και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ειρήνης των λαών.

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου