Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Αστυνομοκρατίας συνέχεια στο ΑΠΘ με «Αύρα» έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών

Αστυνομοκρατίας συνέχεια στο ΑΠΘ με «Αύρα» έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών
efsyn.gr

Εμμονική στο δόγμα του νόμου και της τάξης, η κυβέρνηση έδωσε και σήμερα εντολή στην αστυνομία να έχει ισχυρή παρουσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η κατασκευή της «Βιβλιοθήκης» στη ΣΘΕ. Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει εντελώς αδιάφορη από τις χθεσινές σκηνές αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ, όπου η απρόκλητη και άγρια επίθεση των ΜΑΤ εις βάρος των συγκεντρωμένων φοιτητών οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή, ο οποίος οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Για αυτό και σήμερα, σε μία πρωτοφανή ενέργεια κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της κυβέρνησης, τις δυνάμεις των ΜΑΤ συνοδεύει και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ., το όχημα εκτόξευσης νερού με πίεση, που βρίσκεται παραταγμένο απέναντι από τους φοιτητές που ζητούν για άλλη μια μέρα την αποχώρηση της αστυνομίας από το πανεπιστημιακό άσυλο. Στο πλάι τους βρίσκονται και καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι στηρίζουν τα αιτήματα των φοιτητών.

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι από τους φοιτητικούς συλλόγους, προκειμένου να προβάλλουν τα αιτήματά τους και να υποστηρίξουν ότι η κατασκευή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ είναι προσχηματική για να «νομιμοποιηθεί η παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στη συνείδηση του κόσμου». Ακόμη, έγινε ενημέρωση για τις δράσεις των φοιτητών και για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αποχώρηση της αστυνομίας και ενόψει της προαναγγελθείσας εγκατάστασης των μονάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ. Ήδη έχουν ανακοινωθεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων τους οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν κοινή σύσκεψη με καθηγητές τη Δευτέρα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σοκαριστική είναι δε η εικόνα με τους φοιτητές δίνουν τη συνέντευξη με την παρουσία των ΜΑΤ και της «Αύρας» στο βάθος.


Στη συνέχεια, οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στο campus, παρουσία πάντα πάνοπλων αστυνομικών.
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια
Στο Αυτόφωτο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οδηγήθηκαν το πρωί οι τρεις συλληφθέντες από το χθεσινοβραδινό ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την μαζική αντικατασταλτική πορεία, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, φθορές, οπλοκατοχή, παράβαση των νόμων περί διαδηλώσεων και ναρκωτικών, κατά περίπτωση. Ύστερα, ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την αναβολή της δίκης τους.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση αλληλεγγύης από εκατοντάδες άτομα πραγματοποιήθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.
Έντονο προβληματισμό προκαλούν όμως και βίντεο ντοκουμέντα που δείχνουν τη στιγμή της σύλληψης του ενός εκ των τριών. Στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στα σόσιαλ μίντια φαίνεται ότι ο νεαρός που συνελήφθη βίαια από άνδρα των ΜΑΤ απλώς περπατούσε στον πεζόδρομο, χωρίς να έχει προκαλέσει επεισόδια ή να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με αυτά. Έτσι, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν αιτιολογημένη ή σύλληψή του.

Πηγή: Μαχητικός Αντιφασισμός - Greek AntiFa Action


Μεταφέρεται και στην Αθήνα το κύμα αντιδράσεων

Την ώρα που εκτυλίσσονται τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας οργανώνουν τις δικές τους κινητοποιήσεις προς ένδειξη αλληλεγγύης στους συμφοιτητές τους, αλλά και για να καταδικάσουν το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ και να εναντιωθούν στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στις δικές τους σχολές.

Χαρακτηριστικά, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ προχώρησαν σήμερα σε πορείες εντός των campus στην περιοχή του Ζωγράφου, όπου βρέθηκαν και στα κτίρια των διοικήσεων για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη τοποθέτηση ένστολων στις σχολές.

«Δε θα αφήσουμε τις εικόνες του ΑΠΘ να γίνουν κανονικότητα. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι μπάτσος στις σχολές μας δε θα πατήσει το πόδι του!

Kαταγγέλλουμε την τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας στο χώρο του APU, που άφησε τραυματισμένο σοβαρά φοιτητή!

Kαταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της πρυτανείας του APU που έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του άσυλου!», αναφέρεται σε ανακοίνωση του φοιτητικού σχήματος Παρεμβολή ΕΑΑΚ.


Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση αντικατασταλτικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 28/5, στις 5 μμ. στα Προπύλαια.
Γενικές συνελεύσεις έχουν προγραμματισθεί σε δεκάδες συλλόγους φοιτητών την ερχόμενη βδομάδα.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου