Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ρωσόφωνοι: Εχουμε αποκόψει το Σεβεροντόνετσκ

Ρωσόφωνοι: Εχουμε αποκόψει το Σεβεροντόνετσκ

«Οι δρόμοι υποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων είναι κομμένοι», υποστήριξε εκπρόσωπος του LPR. Οποιος επιχειρήσει να διαφύγει από την πόλη θα καταστραφεί.
Οι δυνάμεις των ρωσόφωνων του Λουχάνσκ (LPR) απέκλεισαν όλες τις εξόδους από το Σεβεροντόνετσκ, υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Andrey Marochko.

«Οι δρόμοι υποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων είναι κομμένοι, επειδή υπάρχουν τρεις γέφυρες πάνω από τις οποίες θα μπορούσαν να διαφύγουν. Η μία καταστράφηκε, η δεύτερη δεν θα αντέξει απολύτως κανέναν φορτίο, γιατί είναι σε άθλια κατάσταση και οι δυνάμεις μας ελέγχουν την Προλεταριακή Γέφυρα», είπε στο RIA Novosti.

Ο Marochko πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να εγκαταλείψει την πόλη θα απεκρουστούν. «Όποιος προσπαθήσει να φύγει από την πόλη θα καταστραφεί», είπε.

Το Σεβεροντόνετσκ είναι στρατηγικής σημασίας και το τελευταίο μεγάλο οχυρό των Ουκρανών στην περιοχή. Αποτελεί επίκεντρο σφοδρών μαχών το τελευταίο διάστημα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία κατέλαβαν το κέντρο του σιδηροδρομικού κόμβου της πόλης Λύμαν και περικύκλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντόνετσκ, αναγνώρισαν από την πλευρά τους Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου υποχώρησαν μπροστά στη μεγαλύτερη προέλαση της Μόσχας εδώ και εβδομάδες.

Η Ουκρανία επέμεινε ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να κρατούν σταθερές τις νέες αμυντικές γραμμές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, παρά την ρωσική προέλαση σε δύο από τα μεγάλα μέτωπα εκεί, επισημαίνει από την πλευρά του το Reuters.

Οι αυτονομιστές πληρεξούσιοι της Μόσχας δήλωσαν ότι είχαν τον πλήρη έλεγχο της Λύμαν, ενός σιδηροδρομικού κόμβου στον οποίο η Ρωσία επιτίθεται από τα βόρεια σε έναν από τους κύριους άξονες της προέλασής της. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η Ρωσία είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Αλλά το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις των Ουκρανών εξακολουθούν να αντέχουν στην βορειοανατολική και νοτιοδυτική πλευρά, εμποδίζοντας τους Ρώσους να ξεκινήσουν μια προέλαση προς Σλοβιάνσκ, μια μεγάλη πόλη μισή ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά.

Πιο ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα δύο τρίτα της πόλης Σεβεροντόνετσκ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης της. Η πόλη είναι το ανατολικότερο σημαντικό κέντρο που εξακολουθεί να ελέγχει η Ουκρανία στο Ντονμπάς, και η Ρωσία προσπαθεί να παγιδεύσει την κύρια μαχητική δύναμη της Ουκρανίας μέσα σε αυτήν και την Lysychansk κατά μήκος του ποταμού Siverskiy Donets. Το ενενήντα τοις εκατό των κτιρίων στο Sievierodonetsk καταστράφηκε, είπε ο Gaidai.

Ο Ολέσκι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξή του τη νύχτα ότι ο Λάιμαν έπεσε και ότι η καλά οργανωμένη ρωσική επίθεση εκεί έδειξε ότι ο στρατός της Μόσχας βελτίωσε τις τακτικές και τις επιχειρήσεις του.

.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου