Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ζητάει το κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και αποχώρηση από το NATO

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ζητάει το κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και αποχώρηση από το NATO

Ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προέτρεψε, την Πέμπτη, την κυβέρνηση της χώρας να κλείσει τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νότια Τουρκία, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη διαμάχη της Άγκυρας με τη συμμαχία σχετικά με την αντίθεσή της στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το κάλεσμα του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται εν μέσω της διένεξης για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, μέλος του NATO, μπλοκάρει την επέκταση λόγω, όπως λέει, της υποστήριξης των χωρών σε τρομοκρατικές ομάδες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά της. Οι νεοεισερχόμενοι στη συμμαχία πρέπει να λάβουν ομόφωνη έγκριση και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον ακροδεξιό σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σε κοινοβουλευτική πρόταση που θα προτρέπει το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

«Εάν η κυβέρνηση υποβάλλει πρόταση για το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία στο κοινοβούλιο, θα το στηρίξουμε», είπε ο ηγέτης του CHP.

Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας του κόμματός του στο κοινοβούλιο είπε ότι η Τουρκία δεν είναι αβοήθητη και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ εάν η τρέχουσα διαμάχη γίνει πολύ περίπλοκη.

«Εάν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη, σημαίνει ότι η παρουσία της στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνεται σοβαρά (αρκετά)», είπε.

Ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γεμίσει την γειτονική Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις και επιδίωξαν να κάνουν το ίδιο και στην Τουρκία.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου