Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Κάλεσμα σε πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου


 Κάλεσμα σε πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί σε μια περίοδο όπου το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον αναμένεται να θερμανθεί ακόμη περισσότερο. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος διεξάγεται ακόμη χωρίς να γνωρίζει κανείς με ευκολία πότε αυτός θα τελειώσει, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να μην υπάρχει υποχώρηση από καμία πλευρά των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών πόλων. Η Ρωσία αυξάνει την κινητοποίηση και την αποστολή στρατευμάτων, ενώ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δυναμώνουν το φιλικά προσκείμενο και ελεγχόμενο από αυτούς ουκρανικό καθεστώς δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ και στέλνοντας επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό και δυναμικό.

Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση των αστικών κομμάτων και σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, με την συστράτευση τους με τις ΗΠΑ και με τα καθήκοντα που απορρέουν από την στρατηγική των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ στους οποίους συμμετέχει το ελληνικό κράτος, εμπλέκει ακόμη περισσότερο την χώρα μας στον πόλεμο και τα δυτικά σχέδια.

Έπειτα και απο την νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία για τις βάσεις η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Από την αναβαθμισμένη ναυτική βάση της Αλεξανδρούπολης περνάνε στρατεύματα και μέσα των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ προς τη Ρουμανία και την Πολωνία και μεταφέρεται οπλισμός. Απο την βάση της Σούδας προετοιμάζονται μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό, ενω πολλές άλλες βάσεις προσφέρονται για τον αμερικανικό στρατό. Είναι ενδεικτικό ακόμη ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ μέσω της αξιοποίησης των βάσεων σε Λάρισα και Σούδα έχουν την δυνατότητα καλύτερου ελέγχου της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και συλλογής πληροφοριών για την βοήθεια του Ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών στόλων. Προσθέτοντας και την απόφαση για αποστολή ελλήνων στρατιωτών και πολεμικών μέσων σε Βουλγαρία και Ρουμανία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, τις αυξημένες δαπάνες πολλών δισ. Ευρώ για περισσότερους στρατιωτικούς εξοπλισμούς διατηρώντας την Ελλάδα “πρωταθλήτρια” εντός του ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι πάρα πολλές από τις πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ γίνονται σε ελληνικό έδαφος το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ταύτιση της ελληνικής άρχουσας τάξης με την Δύση και την επιλογή της να αναβαθμίσει την στρατηγική της θέση μέσω του πολέμου. 

Με την επερχόμενη Σύνοδος επιδιώκεται να “σφραγιστεί” η λεγόμενη “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” για την συνολική του αναβάθμιση. Η επέκταση του προς τα ανατολικά με την περικύκλωση της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια και η ενίσχυση των φασιστικών συμμοριών της Ουκρανίας αποτέλεσαν απο τις βασικές αιτίες ξεσπάσματος του πολέμου. Το ίδιο το γεγονός ότι πλέον διεξάγεται ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος οδηγεί το ΝΑΤΟ σε ενίσχυση της “εδαφικής άμυνας” των χωρών – μελών του, κάτι που στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την αυξημένη επιθετικότητα του που μαζί με την ΕΕ μετατρέπουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε “εμπόλεμη ζώνη”. Η σοβαρή πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην “συμμαχία” δείχνει ξεκάθαρα τα πιο πάνω. Τα σχέδια του, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, αλλά προσβλέπουν ακόμη πιο εμμονικά στα Βαλκάνια, στον Ινδο-ειρηνικό και αλλού για το ποιος ιμπεριαλιστικός πόλος και ποια καπιταλιστικά συμφέροντα θα επικρατήσουν στο ενεργειακό ζήτημα και θα καρπωθούν τον πλούτο από οικονομικές σφαίρες ή πεδία επιρροής.

Η εμπειρία των αγώνων ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις στην χώρα μας είναι πολύ πλούσια και σημαντική και μπορούμε από αυτή να κρατήσουμε πολλά διδάγματα, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε αποφασιστικά σε μια νέα εποχή παγκόσμιων πολεμικών αναμετρήσεων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι χωρίς αμφιβολία το ΝΑΤΟ υπήρξε η πιο δολοφονική  πολεμική μηχανή στην ιστορία, παίρνοντας από τα αμέτρητα πραξικοπήματα και εισβολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, την ενίσχυση εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων, την στήριξη σε στρατιωτικές χούντες όπως η ελληνική, τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία κ.α.

Η επερχόμενη Σύνοδος πρέπει να σημάνει συναγερμό και να αποτελέσει casus belli για όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, των εργατικών, νεολαιίστικων και φεμινιστικών σχημάτων και συλλογικοτήτων του μαζικού κινήματος. Χρειάζεται αμέσως αυτή την στιγμή να αρχίσει μια καμπάνια πανελλαδικής εμβέλειας για την δημιουργία αντιπολεμικού – αντι-νατοϊκού κλίματος.

Να παλέψουμε για να φύγουν οι βάσεις, για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την διάλυση του!

Καλούμε για το επόμενο διάστημα διεξαγωγή πολύπλευρων αντιπολεμικών δράσεων που θα αποκορυφωθούν σε μια πανελλαδική και διεθνής μέρα δράσης και κινητοποίησης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Στην Αθήνα καλούμε σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 19.00 και σε κινητοποίηση που θα περάσει από την Αμερικανική Πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου