Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ξεφεύγει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ: κατέγραψε υψηλό 40 ετών τον Μάιο

AP PHOTO
Ξεφεύγει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ: κατέγραψε υψηλό 40 ετών τον Μάιο
efsyn.gr
Έντονος είναι ο προβληματισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο, ο οποίος άγγιξε ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών, βυθίζοντας περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις – και ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του καταναλωτή άγγιξαν άνοδο ύψους 8,6% σε ετήσια βάση, από 8,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας. Για τον Μάιο, η αύξηση φτάνει το 1%, από 0,3% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού από το 1981, που αναμένεται πως θα αυξήσει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) για επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Κι αυτή η πίεση –που σημαίνει δάνεια υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις– θα αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Στο νέο πληθωριστικό κύμα συνέβαλαν οι πολύ υψηλότερες τιμές σχεδόν σε όλους τους τομείς: από τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τα γεύματα σε εστιατόρια, τα ενοίκια, τα καύσιμα και η αγορά αυτοκινήτων. Η ανακοίνωση του Υπουργείου υπογράμμισε τους φόβους ότι ο πληθωρισμός εξαπλώνεται πολύ πέρα ​​από τους τομές της ενέργειας και των αγαθών, των οποίων οι τιμές παρασύρονται από τις μπλοκαρισμένες αλυσίδες εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6% μέσα σε έναν χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2005. Όσο για τα τρόφιμα, η αύξηση φτάνει το 10,1% σε ετήσια βάση και είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1981.

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αυξήσουν τους μισθούς σε μια αγορά εργασίας που παραμένει ισχυρή, με χαμηλή ανεργία, λίγες απολύσεις και σχεδόν ρεκόρ θέσεων εργασίας. Όμως, ενώ οι μέσοι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα ώστε οι περισσότεροι εργαζόμενοι να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Πολλά νοικοκυριά φέρεται να συσσώρευσαν χρήματα από την κρατική ενίσχυση που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως τώρα εξαντλούν σιγά-σιγά αυτές τις οικονομίες τους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός ασκεί σοβαρές πιέσεις στις οικογένειες, με τους ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα να πλήττονται περισσότερο, καθώς μεγαλύτερο πλέον μέρος του εισοδήματός τους καταναλώνεται για τα «απαραίτητα».

Έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί βλέπουν τον υψηλό πληθωρισμό ως το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, με μεγάλο μέρος των πολιτών να αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι σφυροκοπούν για το θέμα αυτό τους τους Δημοκρατικούς, εν όψει μάλιστα και των ενδιάμεσων εκλογών αυτό το φθινόπωρο.

Ο Μπάιντεν σε σημερινές του δηλώσεις υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα να κάνει περισσότερα «και γρηγορότερα» για να ανακόψει τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές για τον αμερικανικό λαό», υποστήριξε, καλώντας επίσης το Κογκρέσο να υιοθετήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει τους θαλάσσιους μεταφορείς να φουσκώνουν τις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου