Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Νέα βοήθεια στην Ουκρανίας ύψους 450 εκατομμυρίων – Έρχονται κι άλλα HIMARS

Οι ΗΠΑ αναμένεται να χορηγήσουν στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια ασφαλείας ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι μια ανακοίνωση πρόκειται να δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα και το τελευταίο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τέσσερα επιπλέον Υψηλής Κινητικότητας Συστήματα Πυραύλων Πυροβολικού (HIMARS).

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για το νέο πακέτο αυτό βοήθειας ενδέχεται να αλλάξουν την τελευταία στιγμή.

Στις 15 Ιουνίου, πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρανε για το προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το πακέτο αυτό περιελάμβανε τα συστήματα HIMARS και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δισεκ. δολαρίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Αλέξιι Ρεζνίκοφ, τα πρώτα συστήματα HIMARS από τις ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα. Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου