Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Πολωνία: Υπέγραψε ιστορική πολεμική συμφωνία με την Ουκρανία – 650 εκ. δολάρια για τα πυροβόλα AHS Krab

Η Πολωνία υπέγραψε αμυντικό συμβόλαιο με την Ουκρανία αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων PLN (περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια) για την πώληση αυτοκινούμενων πυροβόλων AHS Krab στο Κίεβο.

«Αυτή τη στιγμή υπογράφουμε ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, αμυντικό συμβόλαιο εξαγωγών τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή είναι η πώληση όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Τόνισε ότι αυτά τα όπλα θα είναι «πολύ σημαντικά» στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία. Σημείωσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει κεφάλαια για την αγορά αυτών των όπλων εν μέρει από την ΕΕ και εν μέρει από τον δικό της προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει τέτοιο συμβόλαιο στην πολωνική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Πολωνία, Τζασέκ Σάσιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο Υπουργό Άμυνας, Μάριους Μπλαζάκ, το πυροβολικό παίζει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η Πολωνία θα βασιστεί στην ανάπτυξη του πυροβολικού.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία δεν σκοπεύει να αγοράσει επιπλέον παρτίδες Piorun MANPADS από την Πολωνία, ο Μπλαζάκ είπε ότι «οι Ουκρανοί επαινούν ιδιαίτερα αυτά τα όπλα». Ωστόσο, επιβεβαίωσε τις πιθανές νέες παραδόσεις αυτών των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας θα παραγγείλει αυτά τα MANPADS για τον δικό του στρατό.

Με πληροφορίες από: Ukrinform / Φωτογραφία Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου