Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

"Επιφυλακή του Στρατού για δύο ζώνες σε Έβρο και Βόρειο Αιγαίο για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης": Πρέπει να παρακολουθούμε Μοιρολατρικά;

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ολοένα πληθαίνουν οι αναφορές στα καθεστωτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός.
Αυτά που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι καταρχήν ότι υπάρχει μια σαφή αναλογία ανάμεσα στην χειροτέρευση της οικονομικής θέσης των πολιτών και της καθεστωτικής προπαγάνδας που κινδυνολογεί, καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και απαιτεί εθνική ενότητα.
Επίσης, ενώ τα κόμματα εξουσίας και το αντιδραστικό καθηγητικό, στρατιωτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο ανταγωνίζονται στη διασπορά μισαλλοδοξίας, πολεμοκαπηλίας και εθνικιστικής αηδίας και στις δύο ακτές του Αιγαίου, τόσο προβάλλεται η ανάγκη αύξησης των πολεμικών δαπανών και απόκτησης νέων όπλων.
Επιπλέον, για το ελληνικό αστικό κατεστημένο κρίνεται επιτακτικό να οξύνει το κυνήγι των προσφύγων και να περιφρουρήσει τα Κλειστά σύνορα. Αυτό δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού αλλά και της αναβάθμισης του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ αναδεικνύοντας το αντιπροσφυγικό του ρόλο. 
Και είναι σίγουρο ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν λόγων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολέμων και των οικονομικών κυρώσεων που πυροδοτούν την επισιτιστική κρίση και βουτούν τους λαούς στην Πείνα και Ανέχεια. 
Να τονίσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τους πρόσφυγες, είτε χαρακτηρίζοντας τους εντέχνως ως μετανάστες για να αποκρύψουν τις πολεμικές αφετηρίες των απελπισμένων διαδρομών τους, είτε αντιμετωπίζοντας εντελώς διαφορετικά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία σε σύγκριση με αυτούς από Ασία και Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βάρβαρες Επαναπροωθήσεις αποκρύπτονται και επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στη μέση συνείδηση.
  
Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ψύχραιμα τοποθετηθεί αναδεικνύοντας τις αιτίες και τα επίδικα του Ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού καλώντας σε κοινή πάλη τους δύο λαούς:

Ακολουθεί η αναδημοσίευση κειμένου που συμπυκνώνει τις κυρίαρχες κατευθύνσεις της καθεστωτικής δημοσιογραφίας:
Τουρκία: Επιφυλακή για δύο ζώνες σε Έβρο και Βόρειο Αιγαίο για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης


Δύο ζώνες στο «κόκκινο», στον Εβρο στο βόρειο άκρο του νομού, αλλά και στο Θρακικό και Βόρειο Αιγαίο στο τρίγωνο Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, στις οποίες η Αγκυρα ενδέχεται να προκαλέσει είτε με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού είτε με άλλους τρόπους, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο», το Λιμενικό και τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση όλες τις δυνάμεις στα σύνορα.

Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και από την αστυνομία στους συνοριοφύλακες και από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα στελέχη που βρίσκονται στην περιοχή του Εβρου αλλά και από το Λιμενικό που επιτηρεί το Αιγαίο.

Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι στις παραπάνω δύο ζώνες απαιτείται επιπλέον ενίσχυση προκειμένου να θωρακιστούν σε υψηλότερο ποσοστό και να μην υπάρχουν κενά τα οποία μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα.

Με την εμπειρία του 2020

Μετά την υβριδική επίθεση στον Εβρο το 2020, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει απόρθητα πολλά σημεία της περιοχής με σειρά ενεργειών.

Ανάμεσά τους είναι η κατασκευή του φράχτη μήκους 27 χλμ. στο Πέταλο των Φερών, η απόκτηση σύγχρονων μέσων παρατήρησης, όπως τα drones. Για παράδειγμα εδώ και λίγο καιρό ο ελληνικός στρατός περιπολεί δίπλα στο ποτάμι και με τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να σφραγιστεί ο Εβρος, στα περίπου 200 χλμ. συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας θα υπάρχουν πάντα δύσκολα περάσματα και επικίνδυνα σημεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μετανάστες να χρησιμοποιούν τις νησίδες του ποταμού με την υποχώρηση των νερών, ενώ αυξημένες είναι και οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα. Πρόκειται για εξελίξεις που έχουν θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις στην περιοχή.

Παράλληλα δε υπάρχουν πληροφορίες και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απόπειρες εισόδου μεταναστών από το βόρειο άκρο του νομού Εβρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σ’ αυτήν την περιοχή δεν υπάρχει φράχτης.

Ο νέος φράχτης που έχει δρομολογήσει προς κατασκευή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφορά τον κεντρικό Εβρο (Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Σουφλί μήκους 35 χλμ.). Οι επιτελείς δεν μπορούν να αποκλείσουν η Τουρκία να επιχειρήσει να πάρει μία ρεβάνς για την αποτυχημένη υβριδική επίθεσή της στον Εβρο το 2020, με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Γι’ αυτό και στον σχεδιασμό και στη μελέτη σεναρίων περιλαμβάνουν και περιοχές, όπως ο βόρειος Εβρος.

Σχεδιασμός και επιφυλακή για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας υπάρχει και για ακόμη μία περιοχή, αυτή μεταξύ Θρακικού πελάγους και Βορείου Αιγαίου στο τρίγωνο Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου.

Σ’ αυτή την περιοχή έως τώρα η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε χαμηλής έντασης προκλήσεις συνήθως με αποστολή υδρογραφικών ερευνητικών ή με ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ομως η θαλάσσια περιοχή από το Θρακικό νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης έως τη Λέσβο θεωρείται «κλειδί» στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής κρίσης.

Γι’ αυτό και οι Ενοπλες Δυνάμεις θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό της και να εξασφαλίσουν ταχύτατη αντίδραση αν απαιτηθεί.

Εκτιμάται ότι με την ενίσχυση του στόλου με τις φρεγάτες Belh@rra αλλά και με τις κορβέτες το Πολεμικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν το πλεονέκτημα και θα μπορούν να «κλειδώσουν» την περιοχή. Εως τότε όμως κρίνεται απαραίτητο αυτή η περιοχή να έχει το μέγιστο της προσοχής των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο.

Σε ετοιμότητα δυνάμεις και σε άλλες περιοχές

Βέβαια, η μελέτη, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός αντίδρασης για αυτές τις παραπάνω δύο περιοχές στο «κόκκινο» δεν σημαίνει ότι έχουν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα άλλα σημεία.

Οι Τούρκοι έχουν πάντα στο στόχαστρο την περιοχή του Καστελλόριζου, όπως έδειξε εξάλλου και η πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση του 2020 και οι προκλήσεις με το «Ορουτς Ρέις». Υπάρχει δε πάντα το σενάριο να σταλεί εκεί το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο. Χθες μάλιστα τουρκικά ΜΜΕ επανέλαβαν πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ» θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό των Επιτελείων είναι πάντα και το ενδεχόμενο μίας τουρκικής πρόκλησης στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Γι’ αυτό όπως προεξοφλείται υπάρχει πάντα επιφυλακή και αξιοποιείται διαρκώς και ο δίαυλος επικοινωνίας και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, με την οποία εξάλλου έχουμε υπογράψει και συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου