Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Σε κατάσταση ανωτέρας βίας τερματικός σταθμός φόρτωσης πετρελαίου στη Λιβύη


© Butenkow | Dreamstime.com
Σε κατάσταση ανωτέρας βίας τερματικός σταθμός φόρτωσης πετρελαίου στη Λιβύη
efsyn.gr
Προβλήματα με το πετρέλαιο καταγράφονται και στη Λιβύη, όπου σύμφωνα με πηγές ο τερματικός σταθμός Ras Lanuf έχει τεθεί σε κατάσταση ανωτέρας βίας.

Η κρατική εταιρεία NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) της Λιβύης ενημέρωσε ορισμένους πελάτες για περιορισμούς στον τερματικό σταθμό εξαγωγών αργού πετρελαίου στην ανατολική Ras Lanuf, επικαλούμενη ανωτέρα βία, σύμφωνα με εμπορική και ναυτιλιακή πηγή.

Η NOC δήλωσε στις 27 Ιουνίου ότι οι αποκλεισμοί στο Ras Lanuf και στο λιμάνι Es Sider θα μπορούσαν να την ωθήσουν να κηρύξει ανωτέρα βία στην περιοχή του Κόλπου της Σύρτης, η οποία καλύπτει και τους δύο τερματικούς σταθμούς, με ισχύ εντός 72 ωρών. Δεν είναι σαφές εάν ο σταθμός Es Sider είχε τεθεί σε κατάσταση ανωτέρας βίας. Η παραγωγή στην εταιρεία Waha Oil, η οποία τροφοδοτεί την κατηγορία εξαγωγών Es Sider, είχε διακοπεί πλήρως από την αρχή αυτής της εβδομάδας.

Οι εξαγωγικοί τερματικοί σταθμοί Marsa el-Brega και Zueitina βρίσκονται σε κατάσταση ανωτέρας βίας από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου λόγω διαμαρτυριών. Οι διαδηλωτές έχουν απειλήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στο κλείσιμο του λιμανιού Marsa el-Hariga.

Η Ra's Lanuf είναι ένα κέντρο εισαγωγής για τη βιομηχανία πετροχημικών. Το διυλιστήριο Ra's Lanuf έχει δυναμικότητα 220.000 βαρελιών την ημέρα.

Αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που αποτελείται από ένα εργοστάσιο αιθυλενίου, ένα εργοστάσιο πολυαιθυλενίου, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το λιμάνι του Ra's Lanuf.

Το Ra's Lanuf είναι ο τερματικός σταθμός του πετρελαιαγωγού Defa-Ra's Lanuf μήκους 251 χλμ και του πετρελαιαγωγού Lanuf Majid-Nafora-Amal-Ra's μήκους 427 χλμ. Διαθέτει δύο αεροδρόμια και πρόκειται να αποτελέσει σταθμό στο νέο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Λιβύης. Επιπλέον, πρόκειται να αποτελέσει κατασκευαστική βάση για το τμήμα που θα κατασκευαστεί από Ρώσους μηχανικούς, με λιμάνι για την παράδοση των προμηθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου