Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Τιμές-ρεκόρ για τα τρόφιμα παγκοσμίως

Τιμές-ρεκόρ για τα τρόφιμα παγκοσμίως

Ο αποκλεισμός βασικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας έχει επιδεινώσει την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Alert από τον ΟΗΕ, προειδοποιούν ότι η έλλειψη τροφίμων μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη μετανάστευση.
Κοντά σε ρεκόρ παραμένουν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταραχές στο εμπόριο, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση και την ακρίβεια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η εισβολή της Ρωσίας μείωσε απότομα τις εξαγωγές από την Ουκρανία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο. Ο αποκλεισμός βασικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας έχει επιδεινώσει την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη και ωθώντας τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν ότι η έλλειψη τροφίμων μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη μετανάστευση.


Ο δείκτης του ΟΗΕ για το κόστος των τροφίμων παγκοσμίως υποχώρησε κατά 0,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οι τιμές των φυτικών ελαίων κινήθηκαν καθοδικά κατά 3,5%, εν μέρει λόγω της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία, όπως δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει ότι η έλλειψη λιπασμάτων θα μπορούσε να βαθύνει την επισιτιστική κρίση το 2023. Οι τιμές των τροφίμων ήταν ήδη υψηλές λόγω των αναταράξεων στα logistics και της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων πλήττει περισσότερο τις φτωχές χώρες.

Accurate, timely, abd worrisome:
Opening paragraph of @davidpilling’s @ft column.
At best, food #inflation is a cost of living crisis for commodity-importing developing countries. At worse, famine. Both come with broader social, political, economic, and institutional spillovers. pic.twitter.com/YRv0nAmUR8— Mohamed A. El-Erian (@elerianm) June 3, 2022

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ εκτοξεύτηκε 13% τον Μάρτιο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ, αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, πριν υποχωρήσει ελαφρά τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση για φυτικό λάδι μειώθηκε και οι τιμές του καλαμποκιού αποδυναμώθηκαν.

Οι τιμές των φυτικών λαδιών και των σιτηρών έχουν δεχτεί χτύπημα από προστατευτικά μέτρα, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να προστατεύσουν τις δικές τους αγορές. Η Μαλαισία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές κοτόπουλου, ενώ η Ινδία έχει κινηθεί για να περιορίσει τις αποστολές σιταριού και ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου