Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τι κρίνεται στο Σεβεροντονιέτσκ

REUTERS/GLEB GARANICH
Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στο Ντονμπάς, με την επαρχία Λουγκάνσκ να χρειάζεται λίγες εβδομάδες προτού «πέσει» ολόκληρη στα χέρια των Ρώσων, όπως εκτιμάει Αμερικανός αξιωματούχος. Κομβική για την κατάληψη του Λουγκάνσκ είναι η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, η οποία αποτελεί το επίκεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων και φιλοξενεί σκληρές μάχες τον τελευταίο καιρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η μάχη για το Σεβεροντονιέτσκ θα μείνει στη μνήμη ως μια από τις «πιο σκληρές» που έχει δει ποτέ η Ευρώπη και έχει «τρομακτικό» ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία.

Εάν περάσει στον έλεγχο της Μόσχας ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ, πιθανότατα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τους αναλυτές. Το έδαφος είναι κρίσιμο για μια συνεχιζόμενη ρωσική προέλαση προς την κατεύθυνση πόλεων όπως η Ντνίπρο.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ προειδοποίησε ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, με όλες- εκτός από μία-τις γέφυρες στην πόλη να έχουν καταστραφεί και την τελευταία να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Το χειρότερο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ανανεώσει τις επιθέσεις τους και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στα βορειοανατολικά, μετά από μια περίοδο υποχώρησης.

Η πτώση του Σεβεροντονιέτσκ θα είναι σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία, συμφωνούν οι αναλυτές. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να αρχίσουν να χάνουν τη δυναμική τους στον αγώνα ενάντια στην εκ νέου εστιασμένη επίθεση της Ρωσίας.

«Η κατάληψη αυτής της πόλης - καθώς και του Λισικάνσκ στα δυτικά - είναι κρίσιμη για να αποκτήσει η Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της διοικητικής περιοχής του Λουγκάνσκ. Εάν είναι επιτυχής, η ρωσική επίθεση πιθανότατα θα στρέψει την εστίαση στην περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου η μισή της οποίας έχει ήδη καταληφθεί», εξηγεί ο Αντριους Τούρσα της Teneo Intelligence.

Σύμφωνα με τον Τούρσα, η κατάσταση στο Ντονμπάς αντανακλά τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πολύ μεγαλύτερης δύναμης πυρός και του αριθμού των στρατευμάτων. Ανησυχητικό είναι επίσης για την Ουκρανία το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να έχει οξύνει το στρατηγικό της πνεύμα. «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση της επίθεσης, η ρωσική πλευρά φαίνεται να έχει βελτιώσει τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δραστηριότητές της και εκμεταλλεύεται περισσότερο την αεροπορική υπεροχή της και τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία υποφέρει από αργές και ανεπαρκείς προμήθειες όπλων από τους συμμάχους της», αναφέρει.

Πού οδηγούμαστε επομένως; «Υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι η Ουκρανία να συνεχίσει να χάνει γη σταδιακά», εκτιμά από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Αλμπεργκ διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Μιλώντας στο CNBC, εξηγεί ότι υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να καταρρεύσει κάπου η ρωσική γραμμή και επομένως να χρειαστεί να απομακρύνουν στρατεύματα από το μέτωπο του Σεβεροντονιέτσκ. Αυτό που, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστά επικίνδυνο αυτό το σημείο καμπής της εισβολής είναι ότι η Ρωσία αξιοποιεί ό,τι διαθέτει στη μάχη για να καταλάβει πλήρως την περιοχή.

«Αυτό είναι το μέρος του πολέμου για το οποίο κάποιος πρέπει να ανησυχεί πραγματικά γιατί είναι ένας πόλεμος φθοράς, επειδή απλώς η Ρωσία ρίχνει τόνους και τόνους χάλια εξοπλισμού στη μάχη. Αυτοί χρησιμοποιούν τα μαχητικά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως τροφή για κανόνια. Απλώς αντλούν από το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό τους και υπάρχει η πιθανότητα [η Ουκρανία] να χάσει περισσότερη γη», αναφέρει.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου