Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Η ΙΕΑ προειδοποιεί για δελτίο ενέργειας το χειμώνα στην Ευρώπη

Η ΙΕΑ προειδοποιεί για δελτίο ενέργειας το χειμώνα στην Ευρώπη

Οι ρωσικές κυρώσεις και η έξοδος της Κίνας από τα lockdown δημιουργούν ασφυκτικό τοπίο στην Ευρώπη προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Κινητοποίηση στη Γερμανία.

Η Ευρώπη κινδυνεύει με δελτίο ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Σε μερικά από τα πιο σκληρά σχόλια μέχρι στιγμής σχετικά με το ενδεχόμενο εύρος ελλείψεων ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, είπε ότι θα μπορούσε να εισαχθεί δελτίο για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου και άλλους εάν δεν ληφθούν μέτρα γρήγορα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
«Αν έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, έναν μακρύ χειμώνα και αν δεν λάβουμε [μέτρα από την πλευρά της ζήτησης] ... δεν θα απέκλεια δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Birol είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια βελτιώνοντας την απόδοση, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς». Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέρος της πολιτικής του Πεκίνου για «μηδενική Covid» επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση ενέργειας. Τώρα, όμως, η χώρα ανοίγει ξανά.

Πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας που ελέγχεται από το κράτος, έχει ήδη κόψει την παροχή σε χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία η Ολλανδία και η Δανία, επειδή υποστηρίζει ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις νέες απαιτήσεις της για τις πληρωμές.

Τα σχόλια του επικεφαλής της IEA για ενδεχόμενο δελτίο στην Ευρώπη ακολουθούν τις κινήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας. Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει οξεία έλλειψη, θα αποκόψει τμήματα της βιομηχανίας από το δίκτυο φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν ενέργεια.

Ο Birol υποστηρίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων [πετρελαίου και φυσικού αερίου]» — αντί για νέα, μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργούν στις δεκαετίες του 2040 και του 2050 κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει «αντίο στη διεθνή πολιτική μας για το κλίμα». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να προκαλέσουν πόνο σε πολλές οικονομίες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλό του έτους στα τέλη Μαΐου, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε την απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου