Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Μόσχα: Υπό ρωσικό έλεγχο σχεδόν το σύνολο της επικράτειας του Λουγκάνσκ


(Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Μόσχα: Υπό ρωσικό έλεγχο σχεδόν το σύνολο της επικράτειας του Λουγκάνσκ
efsyn.gr
Σημαντική στρατιωτική πρόοδο στο πεδίο των μαχών ανακοίνωσε η Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά της έχουν καταλάβει το 97% του Λουγκάνσκ, σφίγγοντας περισσότερο τον κλοιό στο Ντονμπάς. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν τις επιθέσεις.

Σημαντική στρατιωτική πρόοδο στο πεδίο των μαχών ανακοίνωσε η Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά της έχουν καταλάβει το 97% της επικράτειας του Λουγκάνσκ, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Σερκεί Σοϊγκού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει και κατοικημένες περιοχής της πόλης-κλειδί του Σεβεροντονέτσκ και μάχονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο και στη μεγάλη βιομηχανική ζώνη στα περίχωρα της περιοχής.


Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν και τα βιομηχανικά περίχωρα της πόλης, ενώ συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Κίεβο η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν τις επιθέσεις.

Στην Λισιάνσκ, την άλλη μεγάλη πόλη του Ντονμπάς που αντιστέκεται στην εισβολή, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν με πυροβολικό σε μια τοπική αγορά, ένα σχολείο και ένα πανεπιστημιακό κτίριο, καταγγέλλει ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Σοϊγκού, πάντως, επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη Πόπασνα, περίπου 30 χλμ νότια του Σεβεροντονέτσκ και έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο σε Λιμάν, Σβιατοχίρσκ και άλλες 15 πόλεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας περίπου 6.500 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από την έναρξη της εισβολής.

Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστηρίζει ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στους δρόμους του Σεβεροντονέτσκ, αλλά παραδέχεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα ρωσικά στρατεύματα σκοπεύουν να καταλάβουν και την Ζαπορίζια, μεγάλο βιομηχανικό κόμβο στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αυτό θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Μόσχας να προωθηθούν προς πιο κεντρικές περιοχές.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να παραδίδει τις σορούς Ουκρανών που σκοτώθηκαν στη μάχη του Αζοφστάλ στην πόλη της Μαριούπολης. Δεκάδες πτώματα έχουν μεταφερθεί στο Κίεβο, όπου πραγματοποιούνται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους.

Το λιμάνι της Μαριούπολης αποκλείστηκε από Ρώσους αξιωματικούς έπειτα από υποψίες για ξέσπασμα χολέρας. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι αρχές του Κιέβου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά πτώματα μέσα στην πόλη.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom άσκησε σήμερα κριτική στα σχέδια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να στείλει αντιπροσωπεία σε εργοστάσιο που είναι υπό ρωσικό έλεγχο στη Ζαπορίζια.

Μια υποβόσκουσα κρίση που παραμένει στο σκοτάδι είναι η σεξουαλική βία και το τράφικινκ στη σκιά της νέας προσφυγικής κρίσης. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν ασκήσεις στρατιωτικής ετοιμότητας.

Οι αρχές της Χερσώνας ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας και να ξεκινήσουν διαδικασίες ένωσης με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο υποδιοικητής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης που έχει καταληφθεί εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό.

«Άσκοπες» βρίσκουν οι αυτονομιστές του Ντονμπάς τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις.

Η Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα δύο νομοσχέδια που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από το Δικαστήριο εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου