Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Όσο φτωχαίνουν οι λαοί σε Ελλάδα -Τουρκία τόσο εντείνεται η κούρσα των ανταγωνισμών

Από τη μια μεριά έχεις το Τουρκικό κράτος που απειλείται με χρεωκοπία.
Στο 73,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν, ενώ εξετάζονται σενάρια για την επιβολή capital control.
Από την άλλη μεριά έχεις το ελληνικό κράτος της Χρεωκοπίας και των Μνημονίων, της τρελής ακρίβειας. 
Στο 10,7% σε ετήσια βάση -από 9,1% τον Απρίλιο- ανήλθε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε.
Και όμως τα δύο αυτά αστικά κράτη που χρησιμοποιούν τον κόσμο της εργασίας ως καύσιμη ύλη για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που διαλύουν το εργατικό κίνημα και εξαφανίζουν τα εργατικά δικαιώματα, επιτίθενται ξανά επιβάλλοντας τρελές θυσίες για να χρηματοδοτήσουν τα κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα.
Τα κέρδη αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών και ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών τεράστια καθώς εντείνεται ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα, τον έλεγχο θαλάσσιων ροών και εναέριων διαδρόμων σε Αιγαίο-Ανατολική μεσόγειο, σε συνδυασμό με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς).
Οι σχεδιασμοί της κάθε αστική τάξης που επιδιώκει την στρατηγική της αναβάθμιση και την ανάληψη ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής αλληλοσυνδέονται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και καταλήγουν να απαιτούν  εθνική ενότητα-υποταγή των εργαζομένων στα επιθετικά και επεκτατικά τους σχέδια, υλοποίηση τεράστιων πολεμικών εξοπλισμών και προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων  Μισθοφόρων Στρατιωτών.
Αυτοί είναι οι λόγοι της αδίστακτης κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών.
Κυνηγώντας λοιπόν την Στρατιωτική Υπεροχή γίνονται όλα αυτά.
Σύμφωνα με στρατιωτικά σαιτ άμεσα "φεύγει τουρκική LOR για προμήθεια Eurofighter Typhoon" από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία καθώς το Ελληνικό κράτος κατοχυρώνει την Αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.
Παρανομαστής αυτών των κινήσεων του Τουρκικού κράτους είναι οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ιμπεριαλιστικό πλέγμα εξαιτίας της όξυνσης των ανταγωνισμών και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή, αλλά και οι νέοι όροι του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. 
Στοιχείο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το ταξίδι του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου επικυρώθηκε ο κοινός ελληνο-αμερικανικός βηματισμός έχοντας αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το μπλοκάρισμα της ενίσχυσης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς συνδυαστικά με την αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν στην τελευταία σαφή υπεροχή. 
Κοντά στα 2 δις δολάρια ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F16, πάνω από 3 δις ευρώ κόστισε η αγορά των γαλλικών RAFALE, ενώ θα υπερβούν τα 10 δις δολάρια η αγορά και χρήση των αμερικανικών F35 που προωθεί  η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ας κρατήσουμε επομένως τις διαπιστώσεις Τούρκου αναλυτή: 
Σε επίσημη πρόταση για την απόκτηση μαχητικών Eurofighter Typhoon θα προχωρήσει η Τουρκία καθώς διαβλέπει πως η απάντηση των ΗΠΑ στην αίτηση αγοράς και εκσυγχρονισμού F-16 είτε θα είναι αρνητική είτε εσκεμμένα καθυστερεί πολύ. Η άμεση αγοράς των Eurofighter  είναι επιτακτική ανάγκη.
Ο Γιουσούφ Ερίμ, Τούρκος ειδικός εξωτερικής πολιτικής και αρχισυντάκτης στο TRT World, σημειώνει πως “το χάσμα με την Ελλάδα διευρύνεται και ο αεροπορικός Στόλος είναι απαρχαιωμένος”.
Το τουρκικό άρθρο γνώμης έχει τίτλο: 
 “Αντί να περιμένει τα F-16, η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει Eurofighter Typhoons”!
“Ένας γερασμένος τουρκικός Στόλος”

Επί 35 χρόνια, το επίκεντρο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το μαχητικό αεροσκάφος F-16. Η Άγκυρα έχει επί του παρόντος 270 αεροσκάφη F-16 C/D στο απόθεμά της και είναι μία από τις πέντε χώρες που παράγουν τοπικά το αεροσκάφος. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει επίσης αναπτυχθεί γύρω από το F-16, παρέχοντας συντήρηση και αναπτύσσοντας πολλές αναβαθμίσεις για το μαχητικό. Ενώ το αξιόπιστο F-16 έχει καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις, ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας και ο αυξημένος περιφερειακός ανταγωνισμός έχουν δημιουργήσει μια κραυγαλέα ανάγκη εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Άγκυρα επρόκειτο να αντικαταστήσει σταδιακά τον στόλο των F-16 με το κοινό μαχητικό κρούσης F-35 πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin. Η Τουρκία έγινε εταίρος στο πρόγραμμα stealth το 2007 και σχεδίαζε να αγοράσει αρχικά 100 F-35. Ωστόσο, μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, επικαλούμενες ανησυχίες ότι οι δυνατότητες stealth των F-35 θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δημιούργησε ένα δίλημμα για την αεροπορία της για το πώς θα προχωρήσει στις προμήθειες. Ενώ η ιδέα της αγοράς ενός διαφορετικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς είχε ωριμάσει, η Άγκυρα αποφάσισε ότι διπλασιάζοντας και επιταχύνοντας την ανάπτυξη του εθνικού της σχεδίου μαχητικών αεροσκαφών σε συνδυασμό με την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 80 εκσυγχρονισμένων για τον υφιστάμενο στόλος ήταν η καλύτερη λύση.
Το αίτημα για την αγορά των F-16 υποβλήθηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021, ξεκινώντας τη διαδικασία πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό. Αυτό που κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται ως πώληση ρουτίνας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει λάβει διαφορετική διάσταση. Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μαστίζεται από σημεία ανάφλεξης όλα αυτά τα χρόνια.....

Ο καθεστωτικός δημοσιογράφος μεταφέρει με σαφήνεια τους προβληματισμούς του καθεστώτος Ερντογάν, χωρίς φυσικά να νοιάζεται καθόλου για τις συνέπειες στον τουρκικό λαό. Βλέπεις σε Ελλάδα και Τουρκία αφθονούν οι πολεμοκάπηλοι προπαγανδιστές. Εξάλλου οι πωλήσεις όπλων πάντα δημιουργούσαν και δημιουργούν κέρδη:
σε πολεμικές βιομηχανίες, πολιτικούς, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους...

Η κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών αφορά και το Πολεμικό Ναυτικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το κλίμα εθνικής ανασφάλειας που συστηματικά καλλιεργείται και επενδύει στην ένταση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού για να επιβάλλει τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα.

Η φρεγάτα ΜΕΚΟ, ΣΑΛΑΜΙΣ του Πολεμικού μας Ναυτικού

Εντός Ιουνίου αναμένεται η εισήγηση του ΓΕΝ για τις κορβέτες, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ. Τέλος του 2022 θα είναι έτοιμη η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ. Έρχονται το 2023 τα ελικόπτερα ROMEO και παίρνουν σειρά για αναβάθμιση τα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αλλά και τα ελικόπτερα Aegean Hawk.
Θυμίζουμε πως το ΓΕΝ εξετάζει 3+1 προτάσεις. 
Οι γαλλικές Gowind της Naval Group, εταιρεία που κατασκευάζει ήδη τις φρεγάτες Belh@rra, οι ιταλικές Doha της εταιρείας Fincantieri, αλλά και οι Ολλανδικές Sigma 10514 της Damen. Πρόταση έχουν καταθέσει και οι Βρετανοί με τις φρεγάτες Arrowhead, η οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό.
Ζήτημα υπάρχει και με τα ναυπηγεία καθώς η Αθήνα έχει θέσει ως προϋπόθεση να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.
Όμως τα ελληνικά ναυπηγεία, το ένα μετά το άλλο, περνούν σε Αμερικανική ιδιοκτησία!

Ας αγωνιστούμε ενάντια στον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, ας παλέψουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα που αιματοκυλούν, εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν τους λαούς. 
Να παλέψουμε ενάντια στον Ελληνο-Τουρκικό Ανταγωνισμό.
Λέμε ΟΧΙ στους Πολεμικούς Εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Κοινός Αγώνας των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Η Αντιπολεμική κινητοποίηση που καλεί ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ στις 29 Ιουνίου, με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 19.00 εξαιτίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία.

 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου