Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα όπλα δημόσια


AP Photo/Gemunu Amarasinghe
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα όπλα δημόσια
efsyn.gr
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέρριψε σήμερα έναν περιοριστικό νόμο περί όπλων στη Νέα Υόρκη, προχωρώντας σε μια σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα σχετικά με τα όπλα.

Η απόφαση 6-3 των δικαστών αναμένεται τελικά να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να φέρουν νόμιμα όπλα στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, της Βοστώνης - και αλλού.

Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει σε πολιτείες που αναμένεται να επηρεαστούν από την απόφαση, την πρώτη μεγάλη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για τα όπλα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, επισημαίνει το Associated Press.

Η απόφαση έρχεται καθώς το Κογκρέσο εργάζεται ενεργά για τη νομοθεσία για τα όπλα μετά τα απανωτά πρόσφατα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στο Τέξας, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε για την πλειοψηφία ότι το Σύνταγμα προστατεύει «το δικαίωμα ενός ατόμου να φέρει ένα όπλο για αυτοάμυνα έξω από το σπίτι».

Στην απόφασή τους, οι δικαστές κατέρριψαν έναν νόμο της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους πολίτες να αποδεικνύουν ιδιαίτερη ανάγκη οπλοφορίας προκειμένου να λάβουν άδεια να το φέρουν δημόσια. Οι δικαστές είπαν ότι η απαίτηση παραβιάζει το δικαίωμα της Δεύτερης Τροπολογίας να «κρατάμε και να φέρουμε όπλα».

Η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Μέριλαντ, η Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ρόουντ Άιλαντ έχουν παρόμοιους νόμους που ενδέχεται να αμφισβητηθούν ως αποτέλεσμα της απόφασης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προτρέψει τους δικαστές να διατηρήσουν το νόμο της Νέας Υόρκης.

Οι υποστηρικτές του νόμου της Νέας Υόρκης είχαν επιχειρηματολογήσει ότι η κατάρριψή του θα οδηγούσε τελικά σε περισσότερα όπλα στους δρόμους και υψηλότερα ποσοστά βίαιου εγκλήματος. Η απόφαση έρχεται εξάλλου σε μια συγκυρία που η βία με όπλα, που είχε ήδη αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει εκτιναχθεί εκ νέου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι κάτοχοι όπλων δυσκολεύονται να κυκλοφορούν νόμιμα με τα όπλα τους δημόσια. Αυτό ήταν πιο δύσκολο να γίνει στη Νέα Υόρκη και σε λίγες ακόμα πολιτείες με παρόμοιους νόμους. Ο νόμος της Νέας Υόρκης, ο οποίος ισχύει από το 1913, προβλέπει ότι για να φέρει κανείς ένα κρυφό όπλο δημοσίως, ένα άτομο που κάνει αίτηση για άδεια θα πρέπει να επιδείξει «την κατάλληλη αιτία», μια συγκεκριμένη ανάγκη να φέρει το όπλο.

Η πολιτεία εκδίδει απεριόριστες άδειες όταν ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει το όπλο του οπουδήποτε και περιορισμένες άδειες που επιτρέπουν σε ένα άτομο να φέρει το όπλο αλλά μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς όπως το κυνήγι και τη σκοποβολή ή από και προς τον τόπο επιχείρησής του.
Απογοήτευση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «είναι αντίθετη με τη λογική και το Σύνταγμα». Παράλληλα κάλεσε «όλους τους Αμερικανούς (…) να ακουστεί η φωνή τους για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων» επειδή, όπως υπογράμμισε, «διακυβεύονται ζωές».

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα». «Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς αντίστοιχα εξέφρασε τον φόβο ότι θα πυροδοτηθεί «ένα κύμα βίας». «Θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η απόφαση επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Νέα Υόρκη σε Φαρ Ουέστ», ανέφερε ο Δημοκρατικός δήμαρχος και πρώην αστυνομικός. Ο Άνταμς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η αντιμετώπιση της βίας των πυροβόλων όπλων θα είναι η προτεραιότητα της θητείας του.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη "γιορτή".

Στο μεταξύ, στο Κογκρέσο, το διακομματικό νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή συγκέντρωσε απόψε αρκετές ψήφους ώστε να ξεπεραστεί και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του από τη Γερουσία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι με τον νόμο αυτόν θα περιοριστούν τα εγκλήματα με χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζητούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου