Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Την εκπαίδευση Ουκρανών σε μαχητικά F-16 και F-15 προτείνει σχέδιο νόμου

ΗΠΑ: Την εκπαίδευση Ουκρανών σε μαχητικά F-16 και F-15 προτείνει σχέδιο νόμου
Μετά την επιστολή του Κιέβου προς το αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη από σύγχρονα, δυτικής προέλευσης, μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ουκρανών πιλότων ότι τα TB2 Bayraktar και τα MQ-1C Grey Eagle είναι «άχρηστα» αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη απόκτησης προηγμένων αεροσκαφών όπως F-16 και F-15, Αμερικανοί νομοθέτες κατέθεσαν σχετική πρόταση νόμου.

Ειδικότερα, ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ και η Δημοκρατική Βουλευτής Κρίσι Χούλαχαν, οι οποίοι είναι βετεράνοι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), παρουσίασαν προ ημερών ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και πληρωμάτων σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροπορικά μέσα.

Τι αναφέρουν για την πρόταση νόμου

Οι ίδιοι αναφέρουν η στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του NATO στην Ουκρανία, βοήθησαν σημαντικά ώστε να αποτύχει η αρχική ρωσική επίθεση για την κατάληψη του Κιέβου. Ωστόσο, η επιτυχημένη άμυνα των Ουκρανών δεν οδήγησε ούτε στη λήξη των εχθροπραξιών ούτε στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τους Αμερικανούς Βουλευτές να τονίζουν πως:

«Ως βετεράνοι της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωρίζουμε ότι σε οποιαδήποτε σύγκρουση μία από τις πρώτες ενέργειες είναι η εδραίωση και η εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στο NATO μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο των αεροπορικών επιχειρήσεων και να δώσουν στις ουκρανικές δυνάμεις ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στον πόλεμο». Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Ρεπουμπλικανού Βουλευτή, στην πρόταση νόμου προβλέπεται η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αμερικανικά μαχητικά τύπου F-15 και F-16, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας τέτοιου είδους αεροπορικών μέσων στο Κίεβο.

Προμήθεια τέτοιων μαχητικών στην Ουκρανία…αν χρειαστεί

Οι δύο Βουλευτές εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδευτεί και να εξοικειωθεί με αυτού του είδους μαχητικά αεροσκάφη, εάν η Ρωσία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο στις επιθετικές της επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στην Ουκρανία να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εδαφική της ακεραιότητα.

Μάλιστα, ο Άνταμ Κίνζιγκερ έκανε σήμερα σχετική ανάρτηση στο Twitter για το ζήτημα αυτό:

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Βουλευτής είπε ότι: «Επειδή αυτή η σύγκρουση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, πρέπει να επανεξετάσουμε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας σχεδιασμό για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς συμμάχους μας, αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση πιλότων σε περισσότερα αεροσκάφη που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε αυτούς. Είναι απλό: εάν ο στρατός μας αποφασίσει να μεταφέρει αεροσκάφη [όπως F-16 και F-15], χρειαζόμαστε τους πιλότους τους να είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν αμέσως. Η δικομματική μας προσπάθεια θα διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι ένθερμοι υποστηρικτές του αγώνα της Ουκρανίας για [την εδαφική τους κυριαρχία], όπως φαίνεται από την πρόσθετη βοήθεια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων».
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου