Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Παρέμβαση της Γερμανίας ζητά οικογένεια Ασάνζ, «nein» από το Βερολίνο


Πανό αλληλεγγύης στον Ασάνζ, που κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς / Αp photo
Παρέμβαση της Γερμανίας ζητά οικογένεια Ασάνζ, «nein» από το Βερολίνο
efsyn.gr
Έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στον Αμερικανό πρόεδρο και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ απεύθυναν ο πατέρας και ο αδελφός του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks,

«Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εκφράσει στον πρόεδρο Μπάιντεν τις ανησυχίες της για την υπόθεση αυτή και να ζητήσει οι διώξεις να εγκαταλειφθούν», είπε ο Γκάμπριελ Σίπτον, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ύστερα από την απόφαση του βρετανικού υπουργείο Εσωτερικών να υπογράψει την εντολή έκδοσης του Αυστραλού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 χρόνων κάθειρξης.

Ο πατέρας και ο αδελφός του ζητούν από το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στο NATO και να υπερασπιστεί την υπόθεση του ανθρώπου τους στην επικείμενη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία στα τέλη του μήνα. «Θεωρούσα πάντα ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι μια μορφή έγκρισης, συνέργειας», είπε ο πατέρας του Ασάνζ, ο Τζον Σίπτον.

«Όταν προσπαθείς να μιλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία ενώ εγκρίνεις την έκδοση ενός δημοσιογράφου και εκδότη επειδή έκανε τη δουλειά του, χάνεις τα επιχειρήματά σου», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Τα δύο μέλη της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ προγραμμάτιζαν να έχουν χθες και σήμερα συναντήσεις με Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, μέλη ομάδας η οποία υποστηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης της Γερμανίας σε δικαστική διαδικασία σε άλλη χώρα.

«Η νομική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα δυσπιστούσα όσον αφορά μια πολιτική παρέμβαση», είπε ο Χέμπεστραϊτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Χθες η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, έκανε πάντως λόγο για εμφανής «αλλαγή» στον τρόπο που η κυβέρνηση της Αυστραλίας αντιμετωπίζει την υπόθεση μετά την εκλογή του Αλμπανέζι και ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Άντριου Τζιλς, σημείωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός «θεωρεί πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ και στην αντιμετώπιση που υφίσταται».

Ο 50χρονος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν μεταξύ άλλων για «κατασκοπεία» λόγω της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών κι απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου