Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Στους δρόμους κατά του ΝΑΤΟ (φωτο)

▸ Πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, δράσεις σε πολλές πόλεις

Την ώρα που το ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και οργανώνει άκρως επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στο πλαίσιο του οξύτατου ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, μάχιμες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, αντιπολεμικές πρωτοβουλίες και κινηματικές συλλογικότητες σήκωσαν το γάντι και αποφάσισαν να ορθώσουν σημαία αντίστασης, προειδοποιώντας για την απειλητική τροχιά της διαρκούς πολεμικής προετοιμασίας.

Ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός και η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων (συμμετέχουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΠΟ, ΔΕΑ, ΕΚΚΕ, Κόκκινο Νήμα, ΝΑΡ-νΚΑ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος) προσδιόρισε αρκετό καιρό νωρίτερα ως μέρα πανελλαδικής δράσης κατά του ΝΑΤΟ και των πολέμων κεφαλαίου και ιμπεριαλισμού την 29η Ιούνη, μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα πήραν την πρωτοβουλία για μια «μεγάλη» πορεία, από τα Προπύλαια στην αμερικάνικη πρεσβεία, με «σταθμούς» στη βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Στη μαχητική πορεία συμμετείχε ένα αρκετά μαζικό μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, ενώ το παρών έδωσαν αρκετές ακόμα αριστερές οργανώσεις [μεταξύ άλλων ΚΚΕ (μ-λ), ΕΕΚ, Μ-Λ ΚΚΕ, Αναμέτρηση, Παρέμβαση, Κ/Σχέδιο-ΑΡΑΝ] και συλλογικότητες («Ηλέκτρα Αποστόλου», Ταξική Αντεπίθεση). Παρότι εκατοντάδες αγωνιστές πορεύτηκαν μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι σίγουρο πως απαιτούνται άλλα επίπεδα μαζικότητας ως απάντηση στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και την καυτή πολεμική απειλή. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ η ημερομηνία της διαδήλωσης είχε ανακοινωθεί βδομάδες πριν, το ΚΚΕ επέλεξε να κάνει κινητοποίηση την επόμενη μέρα, στις 30/6, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, κάνοντας τη Μέρα Δράσης πανελλαδική υπόθεση: Θεσσαλονίκη (πορεία στο Αμερικάνικο Προξενείο), Πάτρα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Χανιά (Πέμπτη), Λέσβος, Ηγουμενίτσα και Αλεξανδρούπολη (πορεία την Κυριακή 26/6 στο λιμάνι) ήταν μερικές από τις πόλεις όπου εκδηλώθηκαν κινητοποιήσεις.Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, κάνοντας τη Μέρα Δράσης πανελλαδική υπόθεση: Θεσσαλονίκη (πορεία στο Αμερικάνικο Προξενείο), Πάτρα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Χανιά (Πέμπτη), Λέσβος, Ηγουμενίτσα και Αλεξανδρούπολη (πορεία την Κυριακή 26/6 στο λιμάνι) ήταν μερικές από τις πόλεις όπου εκδηλώθηκαν κινητοποιήσεις.

ΘεσσαλονίκηΠάτρα

ΤρίκαλαΚαρδίτσα
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου