Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Γαλλία: Κρατικοποιείται κι επισήμως η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF

Γαλλία: Κρατικοποιείται κι επισήμως η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF
efsyn.grΤην επιστροφή του ιδιωτικού κολοσσού ενέργειας στο γαλλικό δημόσιο επισημοποίησε το Παρίσι εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων.

Τις ανακοινώσεις για την υπόθεση που ήταν γνωστή εδώ και ημέρες έκανε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, σε μια κίνηση που αποτελεί την πρώτη από αρκετές αντίστοιχες που αναμένεται να πράξουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Την ώρα που οι πρωτεύουσες της Ευρώπης αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Μόσχας η Electricite de France SA (EDF) είναι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Γαλλίδα πρωθυπουργό «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας μπροστά στις συνέπειες του πολέμου και τις τεράστιες προκλήσεις που έρχονται».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως ο Μακρόν είχε ήδη δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι μέρος τις εταιρείας θα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

Οι μετοχές της EDF σημείωσαν άλμα με την ανακοίνωση της Μπορν, σημειώνοντας άνοδο έως και 10% στο Παρίσι, αφού είχαν υποχωρήσει σημαντικά πριν από τις δηλώσεις της πρωθυπουργού σύμφωνα με το Bloomberg.

Εδώ και αρκετά χρόνια η EDF, ο πυρηνικός γίγαντας που τροφοδοτεί με ρεύμα εκατομμύρια νοικοκυριά, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με τους γερασμένους αντιδραστήρες της και με υπερβάσεις κόστους, ενώ τα προβλήματα επιδεινώθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αυξήθηκε η τιμή με την οποία η εταιρεία αγοράζει πίσω το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου