Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κολοσσιαίοι Πολεμικοί Εξοπλισμοί: 60 ελικόπτερα AH-64E Apache, Chinook, Blackhawk και 12 Sikorsky για τις Εδικές Δυνάμεις

Ενώ οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία δοκιμάζονται από την Ακρίβεια και την εκτίναξη του Πληθωρισμού και πραγματικά κανείς δεν ξέρει πως θα βγει ο χειμώνας, τα δύο αστικά κράτη έχουν ξεχυθεί σε μια απίστευτη Κούρσα Πολεμικών Εξοπλισμών που απαιτεί τεράστιες θυσίες, περικόπτει κονδύλια για τις σοβαρές κοινωνικές ανάγκες και οδηγεί κατευθείαν στην Χρεωκοπία.
Στην Κούρσα αυτή πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ καταγράφοντας τις μεγαλύτερες αγορές όπλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς επιχειρεί να ικανοποιήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας και του αστικού κράτους διαμέσου του πολέμου. Με αποτέλεσμα να προσδένεται στο αμερικανικό ιμπεριαλιστικό άρμα και να ταυτίζεται απόλυτα με τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Παράλληλα και ταυτόχρονα προβάλλει την αναβαθμισμένη Πολεμική Ισχύ στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο θαλάσσιων δρόμων-εναέριων διαδρόμων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.    
Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ελικοπτέρων στην Ευρώπη και επιδιώκει να αναβαθμίσει την Αεροπορία Στρατού αριθμητικά και ποιοτικά.
Πριν από λίγες ημέρες από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) έφυγε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια συνολικά 60 ελικοπτέρων καθώς το ΓΕΣ επιδιώκει την συγκρότηση δύο επιπλέον Ταγμάτων Επιθετικών Ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η λίστα περιλαμβάνει ερώτημα για την προμήθεια 10 υπερσύγχρονων ελικοπτέρων Apache έκδοσης “E – Echo”, 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων Chinook “F = Foxtrot” και 40 ελικοπτέρων Blackhawk “L – Lima”.
Τα ρεπορτάζ καταγράφουν ότι εξετάζεται ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς ελικοπτέρων. Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει αυτή τη στιγμή 28 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 9 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσέφεραν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”. Η αναβάθμιση τελικά εγκρίθηκε και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ
Ταυτόχρονα με την προμήθεια των 10 νέων Apache στην έκδοση “E” υπάρχει η διάθεση για την αναβάθμιση των υπαρχόντων 9 της έκδοσης “D” σε “E”. Έτσι θα υπάρχουν 2 ομοιογενείς μοίρες – η μία με τα αναβαθμισμένα “A” σε “D” και άλλη μία με νέα και αναβαθμισμένα “E”.
Σε συνδυασμό με τα Kiowa, το ΓΕΣ σχεδιάζει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις ελικοπτέρων της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας στον Στρατό Ξηρό αναβαθμισμένες δυνατότητες σε επιχειρήσεις εγγύς υποστηρίξεως.


Όμως οι Πολεμικές Δαπάνες για Ελικόπτερα δεν σταματούν στους σχεδιασμούς για την Αεροπορία Στρατού.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η Αγορά πακέτου 162 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση των ελικοπτέρων S70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το 2021 είχαν δοθεί 90 εκατομμύρια δολ  για τον ίδιο σκοπό.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούν πληροφορίες για προμήθεια 12 ελικοπτέρων Sikorsky για έρευνα και διάσωση σε αντικατάσταση των Super Puma. 
Τι έχουν τα Super Puma και πρέπει να αντικατασταθούν δεν το γνωρίζουμε…
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση που ασκείται είναι για αποστολή LOR for LOA για 12 ελικόπτερα SIKORSKY CSR (Combat Search & Rescue) με προορισμό να ενταχθούν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Διαπιστώνουμε επομένως ότι όχι μόνο δίνονται τεράστια ποσά για αγορά νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μη καταγραφεί η στροφή στην αμερικανική αγορά και τα τεράστια κέρδη που προσδοκούν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Ενώ παράλληλα, μερίδιο των πολεμικών εξοπλισμών και του εκσυγχρονισμού αυτών κατοχυρώνουν και οι Ισραηλινές εταιρείες.

Εμείς θεωρούμε ότι το Αντιπολεμικό Κίνημα πρέπει να παρέμβει.
Το Μπλοκάρισμα των Πολεμικών Εξοπλισμών και Πολεμικών Προετοιμασιών είναι από τα πιο βασικά ζητήματα της ταξικής πάλης. 

 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Πηγή : enikos.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου