Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ο Ερντογάν αποκάλυψε πού στέλνει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»: "εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας"

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Παρά τις κραυγές εθνικιστών δημοσιογράφων, στρατιωτικών και καθηγητών σε Ελλάδα και Τουρκία, οι εξελίξεις δεν φαίνονται να οδηγούν σε θερμό επεισόδιο.
Ομως ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός είναι εδώ, συνδέεται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.
Σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού κινήματος και συγκεκριμένες διεθνιστικές πρωτοβουλίες.
Επιτέλους, πρέπει να Μπλοκάρουμε την Κούρσα των Πολεμικών Εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία. 
 
Την περιοχή όπου θα διεξάγει έρευνες το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Δεν θα χρειαστούμε άδεια από κανέναν», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νέο γεωρτύπανο που βγάζει σήμερα η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα κινηθεί 55 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Αττάλειας, αποκάλυψε ο Ρετζππ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο θα κινηθεί "εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας", οπότε, όπως ανέφερε "δεν θα χρειαστούμε άδεια από κανέναν".

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είχε ισχυριστεί ότι το τέταρτο γεωτρύπανο που βγάζει η Αγκυρα έχει λάβει άδεια από την ‘’Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. «Όπως και το ‘’Oruc Reis’’, έτσι και το ‘’Αμπντουλχαμίτ Χαν’’ θα κάνει έρευνες, καθώς η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα».
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Άγκυρας, η Ελλάδα, μέσω των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έχει «μαξιμαλιστικές θέσεις και διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ».

Εφόσον το Τουρκικό γεωτρύπανο πλεύσει τελικά δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να εκδοθεί anti-Navtex που θα ακυρώνει την αντίστοιχη τουρκική ναυτική οδηγία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και άμεση έκδοση από την Ελλάδα ναυτικής οδηγίας για στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεν πέσαμε στην παγίδα Ουάσιγκτον και Αθήνας»

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας μετέδωσε πως ο Ερντογάν εξήγησε την επιλογή του οικοπέδου όπου θα ερευνήσει το Abdulhamid Han λέγοντας ότι «Η Ελλάδα, «πληρεξούσιο κράτος» που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς ανέφερε ότι ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία και έχει τοποθετήσει μαχητικά F-22 στην Κρήτη. «Δεν πέσαμε στην παγίδα τους, πρώτα θα βγάλουμε φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές μας», ήταν η εξήγηση Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι αν υπάρξουν εκεί κοιτάσματα αερίου αυτό θα ακυρώσει αυτόματα τα σχέδια Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της», φέρεται να έχει τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Η ενημέρωση του Ερντογάν στο εσωτερικό του Αμπντουλχαμίντ ΧανΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου