Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

«Μην τρομοκρατείτε τον Ι. Αποστολόπουλο»


Ιάσονας Αποστολόπουλος - διασώστης μέλος του διασωστικού πλοίου «Mare Jonio»
«Μην τρομοκρατείτε τον Ι. Αποστολόπουλο»
Η Μέρι Λόουλορ δημοσιοποίησε επιστολή τριών εισηγητών του ΟΗΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με την οποία ζητείται να σταματήσουν οι επιθέσεις στελεχών της κυβέρνησης και μερίδας ΜΜΕ κατά του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ● Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων δηλώσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ και του Γ. Οικονόμου που ενθάρρυναν συκοφαντίες και απειλές εναντίον του.

Nέο ηχηρό χαστούκι του ΟΗΕ στην ελληνική κυβέρνηση φέρνει στη δημοσιότητα η ειδική εισηγήτρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, Μέρι Λόουλορ, δημοσιεύοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μέσω της οποίας ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να εκλείψουν οι επιθέσεις στελεχών της αλλά και μερίδας ΜΜΕ προς τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο. Το θέμα ανέδειξε το TVXS.


Μέρι Λόουλορ

Στην επιστολή με ημερομηνία 19 Ιουλίου, που υπογράφουν επίσης ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Ομπιόρα Οκαφόρ, και ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, γίνεται αναφορά τόσο σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα όσο και σε κυβερνητικά στελέχη, όπως η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, οι οποίοι με δηλώσεις τους συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να διαμορφωθεί τοξικό κλίμα εναντίον του γνωστού διασώστη, που φτάνει μέχρι και σε απειλές για την ίδια του τη ζωή.

Η πρόσφατη ανάρτηση της Μέρι Λόουλορ, που ήταν διανθισμένη με αιχμές, αλλά και η δημοσιοποίηση της επιστολής του Ιουλίου αφορμή είχαν την καθυστερημένη αλλά και γενικόλογη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια ο οποίος, εξαντλώντας το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που είχε τεθεί εξαρχής από τον ΟΗΕ ως όριο, περιορίστηκε σε μια γενικόλογη και αφηρημένη απάντηση, από την οποία απουσίαζε εντελώς η «ταμπακιέρα»! Δηλαδή, το πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι χυδαίες επιθέσεις εναντίον όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. «Εχω γράψει στην Κυβέρνηση της Ελλάδας, εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές κατά του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιάσονα Αποστολόπουλου, συμπεριλαμβανομένων στιγματιστικών σχολίων από κυβερνητικά στελέχη. Ακούω αναφορές ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει εκφοβισμό για το έργο του πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο», σχολιάζει η κ. Λόουλορ στη σχετική ανάρτηση, παραθέτοντας την αρχική επιστολή και την απάντηση Δένδια.

Στην επιστολή τους οι τρεις εισηγητές του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν «εχθρικό» το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσίευμα του Capital.gr μέσω του οποίου ο συντάκτης άφηνε υπόνοιες περί συνεργασίας Αποστολόπουλου - διακινητών. Οταν μάλιστα ο κ. Αποστολόπουλος έστειλε εξώδικο ζητώντας την απόσυρση του δημοσιεύματος, ο ιστότοπος επανήλθε δημοσιεύοντας το εξώδικο σε φωτογραφία μαζί με όλα τα στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας του. Γεγονός που οδήγησε σε πλήθος αναδημοσιεύσεων από φασιστικά και άλλα ακροδεξιά στοιχεία που, γνωρίζοντας πλέον τη διεύθυνση κατοικίας του, απειλούσαν μέχρι και τη ζωή του.


Οι εισηγητές του ΟΗΕ κάνουν αναφορά και στις γνωστές δηλώσεις Οικονόμου μετά την καταγγελτική ομιλία Αποστολόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε προσβλητική και συκοφαντική για την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα. Σχόλιο που ξεσήκωσε εκ νέου ακροδεξιό κύμα απειλητικών αντιδράσεων εις βάρος του διασώστη.

Για την κυρία Βόζεμπεργκ, η επιστολή ΟΗΕ αναφέρει δηλώσεις της με τις οποίες ο κ. Αποστολόπουλος χαρακτηρίζεται «εσωτερικός εχθρός» και κατηγορείται «για διάδοση ψευδών ειδήσεων», καλώντας εισαγγελέα να λάβει μέτρα εναντίον του... «Υπογραμμίζουμε την έντονη ανησυχία μας ως προς τα στιγματιστικά σχόλια εκπροσώπων της Κυβέρνησης που φαίνεται να έχουν ενθαρρύνει συκοφαντίες και απειλές εναντίον του», αναφέρουν οι τρεις. Υπό αυτό το πρίσμα, μέσω της επιστολής ο ΟΗΕ ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας στην απαντητική επιστολή του αποφεύγει κάθε αναφορά στον Αποστολόπουλο, ούτε βέβαια αναφέρει κάποια συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των απειλών εναντίον του. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους υποστηρικτές τους, ότι η αστυνομία σέβεται την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και στο πλαίσιο αυτό διερευνά όλες τις υποθέσεις και τονίζει ότι η κυβέρνηση διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
«Δεν μας πτοούν»

Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος, σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», τονίζει ότι αυτοί που διαμορφώνουν το κλίμα εναντίον του στόχο έχουν την τρομοκράτηση του κινήματος αλληλεγγύης και την αποσιώπηση των κρατικών εγκλημάτων εναντίον των προσφυγικών πληθυσμών.

«Η επιστολή ΟΗΕ αναδεικνύει την κυβερνητική εμπλοκή στις συκοφαντίες, στις απειλές θανάτου και στην υποκίνηση μίσους εναντίον μου και εναντίον όσων στέκονται στο πλευρό των προσφύγων. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μη νομιμοποιηθεί ο λόγος ενάντια στις επαναπροωθήσεις, γιατί είναι βαριά εγκλήματα που πρέπει να παραμείνουν αόρατα. Στην πραγματικότητα είναι κρατικές απαγωγές και εξαφανίσεις. Με όλο αυτό θέλουν να τρομοκρατήσουν το κίνημα αλληλεγγύης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μας πτοούν και δεν μας φοβίζουν γιατί η αλληλεγγύη ούτε τρομοκρατείται ούτε ποινικοποιείται. Συνεχίζουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου