Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Έρευνα : Το 78,8% των Αμερικανών επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν

Έρευνα : Το 78,8% των Αμερικανών επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν
Πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουν το Ιράν από την απόκτηση ή την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα “Eurasia Group” τον περασμένο μήνα που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Θετικοί οι Αμερικανοί σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν

Στην έρευνα σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής συμμετείχαν 2.002 ενήλικες Αμερικανοί μεταξύ 2 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 78,8% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες για να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα στο εγγύς μέλλον. Σε ένα πιο συγκεκριμένο (κομματικό) πλαίσιο, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88,0% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών τάσσεται υπέρ τέτοιου είδους διαπραγματεύσεων,ποσοστό που κατεβαίνει στο 71,8% όταν μιλάμε για ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.

«Περισσότερο από το 70% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με το Ιράν, υποδηλώνοντας ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες και οι υποψήφιοι που επικρίνουν φανερά τις διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι απομακρύνονται από πολλούς ψηφοφόρους τους», αναφέρει η έκθεση, η οποία εξετάστηκε εκτενώς, όπως αναφέρει το Reuters, πριν τη δημοσίευσή της.

Το 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία περιόρισε τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν για να δυσκολέψει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, και επέβαλλε εκ νέου τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία του Ιράν. Σήμερα ακόμα και οι όποιες υπόνοιες αναβίωσης της συμφωνίας έχουν σταματήσει πλήρως.

Ο φόβος του πυρηνικού πολέμου

Στη συνέχεια έρευνα εξέτασε το αν ο μέσος Αμερικανός πολίτης ανησυχεί για τα πυρηνικά όπλα, καθώς η Κίνα έχει μεγαλώσει το οπλοστάσιό της και η Ρωσία έχει απειλήσει με τη χρήση τους στον πόλεμο με την Ουκρανία, με πάνω από το 74% των ερωτηθέντων να δηλώνει φανερά ότι ανησυχεί.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ανησυχία για την πυρηνική συσσώρευση της Κίνας την ίδια στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – του οποίου η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο – έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία, ακόμα και με συμβατικά όπλα, θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση πυρηνική απάντηση.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι:

– Το 39,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν καλά στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ το 24,9% πιστεύει πως όχι, με το 35,3% να είναι ουδέτερο.

– Το 76,7% πιστεύει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 23,3% πιστεύει ότι όχι.

– Το 69% απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ενώ το 31% απάντησε θετικά.

– Το 52,6% απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να πουλάνε όπλα στο Ισραήλ και το 47,4% αρνητικά.

Τα ερωτήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι ισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως παρά την έντονη θέληση των Αμερικανών πολιτών για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ κρατάει μια αντίθετη θέση προς το παρόν, με τις σχέσεις των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες και επιφυλακτικές.

Με πληροφορίες από : Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου