Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Τα δύο θανατηφόρα εργατικά μέσα σε λίγες ώρες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου

 
EUROKINISSI0
Τα δύο θανατηφόρα εργατικά μέσα σε λίγες ώρες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου
efsyn.gr
Ένας 40χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στα Μεταλλεία Βωξίτου της εταιρείας IMERYS στη Βάριανη, ένας άλλος ένας 38χρονος βρήκε τραγικό θάνατο σε αποθήκη ηλεκτρονικού σουπερμάρκετ στην περιοχή του Μενιδίου.

Τα δύο παραπάνω δυστυχήματα αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τη ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο της εργασίας, με το μέλλον να προβλέπεται εξίσου δυσοίωνο, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το τρέχον έτος παραπέμπουν σε «μαύρο» ρεκόρ. Πιο απλά, τα δύο αυτά δυστυχήματα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου για ένα φλέγον ζήτημα που αντί να δρομολογούνται αποτελεσματικές λύσεις, φαίνεται πως οξύνεται περαιτέρω.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέγραψε 67 ατυχήματα στα οποία 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί έχουν υποστεί σοβαρές αναπηρίες και άλλοι βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης. Σημειώνεται ότι πολλά εργατικά δυστυχήματα δεν καταγράφονται, σε περιπτώσεις π.χ. ανασφάλιστων και αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ πολλά ατυχήματα στον αγροτικό τομέα σημειώνονται ως τροχαία.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως θα ξεπεραστεί η στατιστική της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, οπότε είχαν σημειωθεί 41 θανατηφόρα σε όλη τη χρονιά

Το δυστύχημα στο μεταλλείο βωξίτη

O 40χρονος μηχανικός βρήκε τραγικό θάνατο μετά την πτώση βράχου μέσα στην κεντρική στοά των Μεταλλείων. Ο βράχος καταπλάκωσε ένα 4Χ4 της εταιρείας IMERYS με το οποίο κινούνταν ο 40χρονος μηχανικός που καταπλακώθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο της στοάς.

Ο άτυχος 40χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Μαζί με τον άτυχο 40χρονο, είχαν παγιδευτεί άλλοι δύο εργαζόμενοι, που απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ίδια στοά, η οποία ονομάζεται από τους εργαζόμενους και «Καμόρα», πριν 19 χρόνια (το 2003) είχε γίνει και πάλι κατάρρευση και είχαν σκοτωθεί εργαζόμενοι.

Με αφορμή το δυστύχημα, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κάλεσε «κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. Κανένας εργάτης να μην μπει για δουλειά!», σημειώνει στην ανακοίνωση του.

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε η εταιρεία.
Το εργατικό στο Μενίδι

Ο άτυχος 38χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν καταπλακώθηκε από ηλεκτρικά ράφια, ενώ εκτελούσε εργασίες στην αποθήκη ηλεκτρονικού σουπερμάρκετ.

Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του. Για το συμβάν έχει προσαχθεί ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου