Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ουκρανία: Αντιαεροπορικά συστήματα θα στείλει η Γερμανία


Ουκρανία: Αντιαεροπορικά συστήματα θα στείλει η Γερμανία
Αντιαεροπορικό σύστημα «Iris-T»

Η Γερμανία θα στείλει τις προσεχείς μέρες το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει η γερμανική κυβέρνηση τον Μάη.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, η οποία επισκέφτηκε το Σάββατο την Οδησσό, τα συστήματα αυτά θα βοηθήσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με drone. Τις τελευταίες μέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone, τα οποία φέρονται να είναι ιρανικής κατασκευής.

Το IRIS-T κοστίζει 150 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον προηγμένων στον κόσμο. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι εξοπλισμένες με το IRIS-T.

Προηγουμένως, κατά την επίσκεψή της στη Μολδαβία, η Λάμπρεχτ δήλωσε κατά τη συνάντηση με τον Μολδαβό ομόλογό της ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποτρέψουν τις δυτικές χώρες από το να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, αν και «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Επιπλέον, Γερμανία, Δανία και Νορβηγία θα αγοράσουν 16 σλοβακικά χόβιτζερ Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, με τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτά τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα θα κατασκευαστούν στη Σλοβακία και θα κοστίσουν 92 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου