Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Νέα ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού φέρνει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και οι εξαγγελίες τουρκικών γεωτρήσεων


Νέα επεισόδια στην κούρσα του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου φέρνουν αφενός η νέα συμφωνία  Ελλάδας- Αιγύπτου, αφετέρου οι ανακοινώσεις για τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα γειτονικά αστικά κράτη εκδηλώνουν την επιθετική και επεκτατική τους πολιτική, επιχειρώντας να αλληλοσυνδέσουν τα αστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα που εκφράζουν με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 
Ενώ οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν στο πλαίσιο της εσωτερικής αστικής πολιτικής τις όποιες αντιθέσεις προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα.
Πρόσφατα, Αθήνα και Κάιρο, δια των Υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μοχάμεντ Ζάκι, προχώρησαν στον καθορισμό περιοχών Έρευνας και Διάσωσης. 
“Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα.
Βεβαίως, το FIR δεν συνιστά κυριαρχία, απλά έλεγχο εναέριου χώρου και παρανόμως το ελληνικό αστικό κράτος επιχειρεί να το ταυτίσει με τον εναέριο χώρο του.
Πρόκειται για μια σαφή επεκτατική κίνηση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε μοιρασιά με τους αδίστακτους δικτάτορες της Αιγύπτου που τρέφουν τις δικές τους βλέψεις στην περιοχή της Μεσογείου.
Από την άλλη μεριά, ο βασικός ανταγωνιστής τους στην περιοχή, το Τουρκικό αστικό κράτος ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το πλοίο θα πραγματοποιήσει νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
«Συνεχίζουμε τις έρευνές μας σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας» είπε ο Μπιλγκίν, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός «βήμα-βήμα, πού και τι θα κάνουμε εβδομάδα με την εβδομάδα».

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ-ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΟΛΟΓΑΡΧΙΑΣ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ

Παρονομαστή της όξυνσης του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού αποτελούν οι εργατικές τάξεις και η νεολαία των δύο χωρών, οι οποίες θα καλεστούν να πολεμήσουν μεταξύ τους, στον μανδύα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστούν τελικά τα συμφέροντα και τα κέρδη της ντόπιας τους αστικής τάξης και των συμμαχιών της.

Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα και επίμονα ότι μόνος τρόπος για να εμποδιστούν τα σχέδιά τους είναι η συγκρότηση ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό με στόχο το μπλοκάρισμα των πολεμικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενάντια στις κυβερνήσεις της βάρβαρης ταξικής επίθεσης και της στυγνής κρατικής καταστολής.

Καλούμε σε Κοινή Πάλη Έλληνες και Τούρκους φαντάρους, τον εργαζόμενο λαό και στις δύο ακτές του Αιγαίου ενάντια στον διακρατικό πόλεμο που μας οδηγούν, ενάντια στα θερμά επεισόδια που θα χυθεί το δικό μας αίμα για τα δικά τους συμφέροντα, για τις ΑΟΖ, για τα πετρέλαια-φυσικό αέριο, για τα κέρδη τους.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
http://diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου