Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Type 32: Ακυρώθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων φρεγατών για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό

Type 32: Ακυρώθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων φρεγατών για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό απέσυρε και επίσημα τα σχέδιά του για την ανάπτυξη και τη ναυπήγηση 5 προηγμένων φρεγατών Type 32.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου Εθνικού Ελέγχου για το σχέδιο αμυντικού εξοπλισμού 2022-2032, η απόφαση ελήφθη τον Ιούλιο του 2022, καθώς κρίθηκε ότι το βρετανικό ΠΝ δεν μπορεί να «αντέξει» οικονομικά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Από την έκθεση προκύπτει ότι εγκαταλείπεται και το πρόγραμμα ανάπτυξης των πλοίων υποστήριξης πολλαπλών ρόλων (MRSS).

Η έκθεση προειδοποιεί το Βασιλικό Ναυτικό ότι η απόφαση να σταματήσει τη χρηματοδότηση για τις φρεγάτες Type 32 «θα έχει ως αποτέλεσμα μία αναθεωρημένη κοστολόγηση, καθώς αν αποφασιστεί να αχίσει ξανά το πρόγραμμα στο μέλλον πιθανόν το κόστος να είναι σημαντικά υψηλότερο», από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Το βρετανικό ΠΝ παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα σταματήσανε, αλλά δεν αποσύρεται «τελείως». «Τόσο τα πλοία υποστήριξης πολλαπλών ρόλων όσο και οι φρεγάτες Type 32 παραμένουν βασικό μέρος του μελλοντικού στόλου και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι και τα δύο έργα είναι προσιτά και θα παραδίδουν τα πλοία που χρειάζονται το Ναυτικό και οι Πεζοναύτες», δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού στο Breaking Defense.

Επίσης, στο έγγραφο για τα σχέδια του αμυντικού εξοπλισμού δεν περιλαμβάνεται ούτε η χρηματοδότηση για το μελλοντικό αντιτορπιλικό Type 83, που πρόκειται να αντικαταστήσει τα πλοία Type 45, ενώ αναφέρεται ότι κανένα επιπλέον αεροσκάφος τύπου A400M δεν θα αγοραστεί αφού η Διοίκηση Αεροπορίας εκτίμησε μια τέτοια επιλογή ως «μη οικονομικά προσιτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου