Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Senator: 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στέλνει ο Καναδάς στην Ουκρανία

Ο Καναδάς στέλνει άλλα 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Κίεβο σήμερα Τετάρτη.

«Αυτό το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ανταποκρίνεται σε ένα συγκεκριμένο αίτημα της Ουκρανίας για αυτά τα οχήματα, τα οποία αγοράζονται από τη καναδική εταιρεία Roshel. Η αξία τους εκτιμάται σε πάνω από 90 (καναδικά) εκατομμύρια δολάρια και διατίθεται ως μέρος της πρόσθετης βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τριντό τον Νοέμβριο του 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το νέο πακέτο από τον Καναδά περιλαμβάνει επίσης πυραύλους NASAMS, τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης, αντιαρματικά όπλα και πυροβόλα M777.

Εκατοντάδες Καναδοί στρατιώτες εκπαιδεύουν επίσης ουκρανικές δυνάμεις στη Βρετανία και την Πολωνία.

Ο Καναδάς έστειλε στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη οκτώ από τα ίδια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Senator, και πιο πρόσφατα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν άλλα 100 ΤΟΜΠ, ενώ άλλα 300 είναι στο δρόμο.

Η Καναδή Υπουργός Άμυνας Ανάντ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ενώ έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στη συνάντηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.

Το Senator είναι ένα πρόσφατα αναπτυγμένο τεθωρακισμένο όχημα (το πρώτο Senator μπήκε σε υπηρεσία το 2018) σχεδιασμένο κυρίως για συνοριακές περιπολίες.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε ενεργά αυτά τα οχήματα κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στα ανατολικά και νότια της χώρας. Επιπλέον, μια παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων παραδόθηκε στα συνοριακά στρατεύματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι τα καναδικά οχήματα είναι πιο εύκολα στη χρήση και τους ελιγμούς σε σύγκριση με τα βαρύτερα αμερικανικά και ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα.


Με πληροφορίες από: cp24.com / Φωτογραφία Roshel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου