Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ο Ρωσικός Μισθοφορικός Στρατός Wagner επιχειρεί να στρατολογήσει Σέρβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να στρατολογήσει Σέρβους για να πολεμήσουν με την παραστρατιωτική της οργάνωση Wagner στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς .

Ο Βούτσιτς επέκρινε ιστοτόπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στην σερβική γλώσσα στις οποίες η Wagner καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.

«Γιατί εσείς από την Wagner καλείτε οποιονδήποτε από τη Σερβία, όταν γνωρίζετε ότι είναι ενάντιο στους κανονισμούς μας;», σημείωσε ο Βούτσιτς αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε εκπομπή του δικτύου Happy TV του Βελιγραδίου.

Σέρβοι εθελοντές μετείχαν στις μάχες στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία το 2014 και το 2015. Κανένας δεν γνωρίζει ακριβείς αριθμούς, αλλά δεκάδες Σέρβοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία από το 2014, σύμφωνα με παρατηρητές.

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει την συμμετοχή πολιτών της χώρας σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και κάποιοι έχουν καταδικαστεί επειδή το έκαναν.

Ο Βούτσιτς διέψευσε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η οργάνωση Wagner, της οποίας ηγείται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει παρουσία στη Σερβία, όπου φιλοκρεμλινικές και υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε τηλεοπτικά πλάνα με δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, για τους οποίους ανέφερε ότι είναι Σέρβοι εθελοντές σε σεμινάριο εκπαίδευσης στα όπλα σε τμήματα που ελέγχουν οι Ρώσοι στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Η Σερβία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο βασικός της εταίρος και επενδυτής, αλλά διατηρεί επίσης εμπορική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχό της.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς προειδοποίησε επίσης τους Σέρβους να μην ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων ή της Wagner στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νομικές συνέπειες μόλις καταστεί δυνατό να τους αποδοθούν ευθύνες ενώπιον κρατικών φορέων», δήλωσε ο Βούτσεβιτς στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe.

Αν και έχει επανειλημμένως καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα, το Βελιγράδι έχει επίσης αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Σερβία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η εταιρεία της λιανικής πώλησης πετρελαίου NIS ανήκει στην ρωσική Gazprom.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου