Περισσότερα από 5.600 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία μετά τον αρχικό σεισμό, δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας. Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, κάτι που είναι σύνηθες μετά από μεγάλους σεισμούς.

Ο κυβερνήτης της Malatya, μιας επαρχίας κοντά στο επίκεντρο, δήλωσε ότι εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου κατοικούν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, το χιόνι έπεφτε πάνω στα συντρίμμια, δυσκολεύοντας περισσότερο τη διάσωση.

Φωτογραφίες πριν και μετά έδειχναν πώς ο σεισμός κατέστρεψε το ιστορικό τέμενος Yeni και ισοπέδωσε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και ένα μεγάλο κτίριο διαμερισμάτων.

Στην περιοχή Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, κατέρρευσε κι ένα ιστορικό κάστρο, το οποίο χρονολογείται από τον 2ο με 4ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή από την ρωμαϊκή εποχή.

Το Γκαζιαντέπ φιλοξενεί επίσης περίπου μισό εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες. Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων στον κόσμο, 3,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, και η πλειονότητα ζει στις νότιες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με τους New York Times.

Μεγάλα κτίρια κατοικιών μετατράπηκαν σε ερείπια στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στον κόσμο και την ανεπίσημη πρωτεύουσα των ανατολικών κουρδικών περιοχών της Τουρκίας.

Βίντεο κατέγραψαν τη στιγμή που ένα κτίριο κατέρρευσε στη Σανλιούρφα της Τουρκίας.

Στα Άδανα, μια πόλη με περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους, πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών μετατράπηκαν σε ερείπια.

Οι ζημιές στη Συρία

Στη Συρία, οι σεισμοί έπληξαν τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο βορρά της χώρας. Περισσότεροι από χίλιοι ο νεκροί και χιλιάδες άλλοι οι τραυματίες, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας.

Οι υποδομές σε ολόκληρη τη Συρία βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάσταση μετά από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να μην μπορούν να αντέξουν τον σεισμό ή τους δεκάδες μετασεισμούς. Εκατομμύρια Σύριοι έχουν εκτοπιστεί στα μέρη της Συρίας και της Τουρκίας όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί.

«Αυτό που έχουμε στη Συρία είναι μια έκτακτη ανάγκη μέσα στην έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο Mark Kaye, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.

newsbeast.gr