Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ανταγωνισμοί: Γιατί γίνονται οι πανάκριβοι εξοπλισμοί; Αγοράζουν αμφίβια 40 ετών από τις ΗΠΑ, που δεν χωρούν στα αρματαγωγά!

Ανταγωνισμοί: Γιατί γίνονται οι πανάκριβοι εξοπλισμοί;
Αγοράζουν αμφίβια 40 ετών από τις ΗΠΑ, που δεν χωρούν στα αρματαγωγά!
Νίκος Αργυρίου*

▸Το κράτος άμυνας/ασφάλειας υπερεξοπλίζεται, προβαίνοντας σε κολοσσιαίες δαπάνες, καθώς θεωρεί τον πόλεμο μέσο για την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της άρχουσας τάξης.

Με παρονομαστή τις ελληνικές στοχεύσεις στη Μεσόγειο και ευρύτερα, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια κορβετών, αμερικανικών αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων Black Hawk, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) MQ 9 και του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome.

Η μερίδα του λέοντος καταλήγει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Στις συζητήσεις μεταξύ των αμερικανικών αρχών και του ΓΕΕΘΑ Φλώρου επανέρχονται, μετά από 30 χρόνια, τα προγράμματα FMF (Foreign Military Funding), που αφορούν χρηματοδότηση –με ένα μεικτό σύστημα δανείων και επιχορηγήσεων– για ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 8 δισ. δολάρια. Ενώ πολύ εντατικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για τα 2,3 εξ αυτών. Αυτά γράφει η Καθημερινή (19/3/2023), ξεχνώντας ότι ο υπερδανεισμός των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για αγορές όπλων αποτέλεσε βασική αιτία της πρόσφατης χρεοκοπίας. Οι ΗΠΑ κερδίζουν γιατί εξυπηρετούν τους στόχους της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής και γιατί σε όλες αυτές τις πολεμικές προμήθειες εμπλέκονται ως συμπαραγωγοί ή χρηματοδότες.

Να προσθέσουμε, επίσης, τα μεταχειρισμένα αμερικανικά συστήματα που πουλιούνται μέσω της διαδικασίας (EDA – Excess Defense Articles). Πολύς λόγος γίνεται για τα 40 χρονών αμφίβια AAV-7 που αποσύρθηκαν, αφού προκάλεσαν τον θάνατο εννιά αμερικανών πεζοναυτών, και για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, που βρίσκονται αποθηκευμένα μετά τους δολοφονικούς πολέμους των ΗΠΑ σε Ιράκ-Αφγανιστάν και προβλέπεται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά ΒΜΡ. Τα AAV-7, που θα κοστίσουν 286 εκ. δολάρια, είναι υπέρβαρα κατά 7 τόνους: 22 τόνους «σηκώνουν» οι καταπέλτες των αρματαγωγών, όταν «πατάνε» σε παραλία, 29 τόνους ζυγίζουν τα αμφίβια! Επίσης, έχουν διαστάσεις που δεν χωράνε στα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού! Η «λύση»; Το ΥΠΕΘΑ θα αγοράσει νέο πλοίο!

Οι ΗΠΑ γλιτώνουν τα έξοδα αποθήκευσης των πεπαλαιωμένων οπλικών μέσων που πουλούν στην Ελλάδα (δεν τα παραχωρούν δωρεάν), ανοίγουν δουλειές για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, καθώς θα λειτουργήσουν ξανά αλυσίδες παραγωγής για ανταλλακτικά, ενώ τα τεθωρακισμένα θα απαιτήσουν οπλισμό και πυρομαχικά. Επιπλέον, εξαφανίζουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα από το ελληνικό οπλοστάσιο. Τέλος, οξύνεται η σύγκρουση των αμερικανικών με τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες για τον έλεγχο των ελληνικών εξοπλισμών. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναζητήσει μια νέα ισορροπία με τη Γερμανία, που μέχρι τώρα ήλεγχε την προμήθεια τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς, θα υποβάλει τον λαό μας σε νέες θυσίες προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα σύγχρονα γερμανικά Leopard — με κόστος δύο εκατομμύρια ευρώ!

Η κυβέρνηση ΝΔ, με τη στήριξη της φιλονατοϊκής αστικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, επιβαρύνει τον εργαζόμενο με τεράστια προκλητικά κόστη για να ενισχύσει την πολεμική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας και τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αμυντικής Ασφάλειας και Συνεργασίας, η πώληση στην Ελλάδα θα προσφέρει «μια αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ». Η εξασφάλιση αυτού του ρόλου εγγυητή ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών συμφερόντων από το ελληνικό κράτος απαιτεί τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ώστε να αναβαθμιστεί στρατηγικά η θέση του. Τον ίδιο ρόλο διεκδικεί και η Τουρκία, ενώ στρατοκράτες και αστικό πολιτικό προσωπικό τονίζουν ότι η «Διπλωματία των Σεισμών» είναι ευκαιριακή, τα διακυβεύματα του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού θα ξαναφέρουν την ένταση και την απειλή σύγκρουσης.

Πρέπει να αντισταθούμε. Να μπλοκάρουμε τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τη μηχανή του πολέμου, να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Με αντιπολεμικό κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό. Το θέμα του πολέμου και του μιλιταρισμού πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα πάλης των κοινωνικών κινημάτων και σοβαρό διακύβευμα του προεκλογικού αγώνα. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά καλείται να πάρει πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας τη φιλία των λαών σε Ελλάδα-Τουρκία. Να αντιτάξει στην απειλή της ιμπεριαλιστικής και διακρατικής πολεμικής σύγκρουσης την όξυνση της ταξικής πάλης, την κοινή πάλη των λαών ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου και της εκμετάλλευσης.

* μέλος Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Συντονισμού
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.3.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου