Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται


Φωτογρα
Πολλαπλά ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ • Δημοκρατικοί υπέκυψαν στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σε διάφορες περιοχές στο κέντρο της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωση. Από τις επιθέσεις επλήγη σπίτι οικογένειας στο Νουσεϊράτ, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε επίσης πλήγματα στη Ράφα, στα νότια του θύλακα, παρά την εξαγγελθείσα από τον ισραηλινό στρατό παύση του πυρός για να διευκολυνθεί η ροή της βοήθειας. Σύμφωνα με το Al Jazeera, σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, που περίμεναν βοήθεια από τα φορτηγά στην πόλη, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά από ισραηλινά πυρά.

Συλλήψεων συνέχεια

Στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη πόλη Κούσρα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ναμπλούς, οδηγώντας τους σε ένα σχολείο.

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε επίσης τουλάχιστον οκτώ άτομα στην προσπάθειά της να διαλύσεις τις χθεσινοβραδινές μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Ζωντανοί οι όμηροι αλλά...

Παράλληλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό πρακτορείο ότι δεκάδες όμηροι της Χαμάς είναι ζωντανοί «με βεβαιότητα» αλλά και ότι η χώρα του δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο προτού εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, γιατί θεωρεί πως η Χαμάς θα μπορούσε «να αθετήσει τη δέσμευσή της... και να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις για 10 χρόνια».

Και βέβαια διαμήνυσε πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την οργάνωση, τότε ο ισραηλινός στρατός «θα συνεχίσει να πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας με όχι λιγότερο έντονο τρόπο από ό,τι πολεμά τώρα».

Η ανακοίνωση του στρατού για παύση του πυρός εν αγνοία του Νετανιάχου, προκάλεσε νέους τριγμούς στη διχασμένη κυβέρνηση και αντιδράσεις εκτός αυτής.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δυνάμεις της μπορούν να ενωθούν για να απομακρύνουν τον πρωθυπουργό από την εξουσία. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, νομίζω ότι μπορεί να ανατραπεί (...) Τώρα που ο Γκαντζ έφυγε επιτέλους από την κυβέρνηση, έχουμε τα μέσα. Η αντιπολίτευση θα συνεργαστεί, θα την ενώσουμε χωρίς εγωισμό για να ρίξουμε την κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Οι πιέσεις... απέδωσαν

Στις ΗΠΑ, δύο Δημοκρατικοί που καθυστερούσαν μια μεγάλη πώληση όπλων στο Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15, συμφώνησαν τώρα να την υποστηρίξουν, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τρεις ανώνυμους αξιωματούχους, γράφει ότι ο Γκρέγκορι Μικς και ο Μπεν Κάρντιν ενέκριναν τελικά τη συμφωνία μετά από έντονες πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Οποιαδήποτε ζητήματα ή ανησυχίες είχε ο Κάρντιν αντιμετωπίστηκαν μέσω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας και γι' αυτό θεώρησε σκόπιμο να επιτρέψει να προχωρήσει η υπόθεση», δήλωσε στην Post ο Έρικ Χάρις, διευθυντής επικοινωνίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου