ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Τα Τουρκικά σχέδια εισβολής στη Συρία

Mπορεί να διαψεύδεται επισήμως από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πίσω στην Aγκυρα, αλλά στην πράξη είναι πια σχεδόν... προφανές ότι εξετάζονται σχέδια για τουρκική εισβολή στη Συρία. Ο τουρκικός Τύπος βρίθει σχετικών δημοσιευμάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Aγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης («buffer zone») μήκους 100 χλμ. και πλάτους 15 χλμ. εντός του συριακού εδάφους. Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης φέρεται να προωθείται από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, είναι αντίθετοι σε μια τέτοια κίνηση, ενώ και η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων φέρεται να διατηρεί σημαντικές επιφυλάξεις.

Η στρατιωτική κινητικότητα πάντως εντείνεται. Οι Τούρκοι έχουν ήδη, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις (άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα, στρατιώτες κ.ά.) στα σύνορα με τη Συρία. Τις συγκεκριμένες περιοχές έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες και τουλάχιστον τρεις κορυφαίοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού. Παράλληλα ο Ερντογάν συγκάλεσε χθες υπουργικό συμβούλιο με θέμα τις εξελίξεις στα σύνορα, εξελίξεις που αναμένεται να απασχολήσουν και την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα. Μια ουδέτερη, αλλά ελεγχόμενη από την Αγκυρα, ζώνη εντός της Συρίας θα μπορούσε να αποτελέσει «ασφαλές καταφύγιο» για τα κύματα των Σύρων προσφύγων που κατευθύνονται προς την Τουρκία και να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που εφορμούν με προπύργιο τη Ράκα στη Βόρεια Συρία, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα αποτελούσε και ευθεία απειλή κατά των περίπου 40.000 Κούρδων μαχητών (YPG) που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές στη Βόρεια Συρία. Με δεδομένο δε ότι οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας στηρίζονται στρατιωτικά - αεροπορικά από τους Αμερικανούς, η όποια εισβολή της Τουρκίας στα συγκεκριμένα εδάφη θα έφερνε ανακατατάξεις στους ούτως ή άλλως «αλληλοσυγκρουόμενους» συσχετισμούς του συριακού εμφυλίου. Και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι Αμερικανοί κλιμακώνουν τους αεροπορικούς τους βομβαρδισμούς ενάντια στη Ράκα, την άτυπη πρωτεύουσα του ISIS, με στόχο να ανακόψουν την αντεπίθεση των τζιχαντιστών (οι οποίοι ανακατέλαβαν χθες την πόλη Αϊν Ισα, η οποία βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Μοσούλη).
«Τορπίλη» σε κουρδικό κράτος

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει το αριστερό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) και τις στρατιωτικές του δυναμεις (YPG) ως απειλή για την Τουρκία, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος στη Βόρεια Συρία». Η ύπαρξη μιας «ουδέτερης ζώνης» στο συριακό έδαφος θα τορπίλιζε τα όποια (κουρδικά) σχέδια για τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ίσως να άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου πυροδοτώντας «αντίποινα» και αρνητικές εξελίξεις εντός της Τουρκίας.
Γιώργος Σκαφίδας
defencenews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου