ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Αποκαλυπτικός για τα σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια - Ανατ. Μεσόγειο

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αποκαλυπτικός για τα σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια - Ανατ. Μεσόγειο
Το περίγραμμα των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς και το ρόλο που αναμένουν να παίξει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίησή τους, έδωσε την Τρίτη ο A. Γ. Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, αρμόδιος και για Ελλάδα και Τουρκία, σε ομιλία του στο αμερικανικό ίδρυμα Heritage Foundation, στην Ουάσιγκτον.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Παρέθεσε μια σειρά από λόγους για τους οποίους η Τουρκία παραμένει «ένας κρίσιμος εταίρος», π.χ. από το ρόλο της στην επικράτηση σε βάρος του ISIS σε Συρία και Ιράκ, μέχρι γενικά τη μάχη ενάντια στην «τρομοκρατία» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω της βάσης του Ιντσιρλίκ, κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και γραμμή άμυνας ενάντια στις αεροπορικές διεισδύσεις των Ρώσων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα με το ειδικό βάρος» να αντιμετωπίσει τις βλέψεις του Ιράν να κυριαρχήσει στην περιοχή.
Να προχωρήσουν διευθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο

Προβάλλοντας τη γενικότερη εικόνα, ο Μίτσελ αναφέρθηκε γενικά στη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη να μείνει υπό δυτική επιρροή.

Πρόσθεσε - δείχνοντας ευθέως προς σχέδια «συνδιαχείρισης» - ότι αυτό σημαίνει «στενή συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό επίσης την επίλυση μακροχρόνιων «διαχωριστικών» ζητημάτων που αφορούν και την Τουρκία «σε αυτόν τον σημαντικό ναυτιλιακό τομέα» (βλ. ΑΟΖ, γενικά θαλάσσιες ζώνες, διαμοιρασμός πλουτοπαραγωγικών πηγών κ.λπ.).

Αναλύοντας, δε, το πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας καθώς και στην «αναβάθμιση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια (...) Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».
Στο στόχαστρο και η Κίνα

Σημειωτέον, ο Μίτσελ δεν αναφέρθηκε μόνο στη ρωσική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, αλλά και στη «δυναμική» πλέον παρουσία της Κίνας, που, όπως είπε, προβάλλει την «επιθυμία» της να «επενδύσει» στην περιοχή. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στο κινεζικό σχέδιο «One Belt/One Road», χαρακτηρίζοντας τις συνοριακές ζώνες του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη μια «νέα παιδική χαρά για την Κίνα», μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της πλέον ως μιας παγκόσμιας δύναμης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, με τη ναυτική της βάση στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής.

Εξ ου και έβαλε θέμα ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε «να στραφεί το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ρόλους που θα σπεύσει να αναλάβει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Βοήθεια» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Βάζοντας θέμα να κρατηθούν και τα Δυτικά Βαλκάνια «αγκυροβολημένα στη Δύση», ενέταξε και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών:

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτήν τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία - Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν «βοήθεια» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.https://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου