ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι στη Βρετανία κινδυνεύουν με απέλαση

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει προειδοποιηθεί ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία κινδυνεύουν με απέλαση, γράφει ο Guardian.
Η οργάνωση «3 million» που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των μη-Ευρωπαίων που ζουν στη χώρα, σε επιστολή προς την υπουργό Εσωτερικών τονίζει ότι «Είμαστε άνθρωποι με οικογένειες, παιδιά, φίλους και συναδέλφους και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για το ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον μας».
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Nicolas Hatton, είπε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα αγχωμένοι για το μέλλον τους μετά το δημοψήφισμα. «Σας ζητούμε να αποσύρετε την απειλή για απέλαση χωρίς προειδοποίηση και ζητούμε διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι που ζουν νόμιμα στη Βρετανία θα είναι σε θέση να εξασκήσουν το δικαίωμα της παραμονής στη χώρα πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ» αναφέρει η επιστολή.
Η Μέι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων, αλλά την Πέμπτη το βράδυ το πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι τα δικαιώματα αυτά μπορεί και να αφαιρεθούν εάν δεν αποτελέσουν αντικείμενο αμοιβαίων ανταλλαγών στις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η υπουργός επιθυμεί την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων που ήδη ζουν στη Βρετανία και η μόνη περίπτωση που αυτό δεν θα είναι εφικτό, είναι εάν οι χώρες της Ευρώπης δεν προστατεύσουν τους Βρετανούς που ζουν εκεί.
Σύμφωνα με την οργάνωση μετά το δημοψήφισμα περισσότεροι από 100.000 μη - Βρετανοί έχουν καταθέσει αίτηση για την κάρτα μόνιμης διανομής που αρχικά σχεδιάστηκε για τους μη- Ευρωπαίους που επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ. Όσοι καταθέτουν αιτήσεις δεν πρέπει μόνο να αποδείξουν ότι πληρώνουν για πέντε χρόνια φόρους, λογαριασμούς νερού, τηλεφώνου κλπ και να δίνουν στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά θα πρέπει να αναφέρουν με λεπτομέρειες κάθε ταξίδι τους εκτός χώρας από τη στιγμή που πρωτοπήγαν στη Βρετανία.
Η Monika Lutke-Daldrup από τη Γερμανία, η οποία εργάζεται σε μεγάλη νομική εταιρεία και ζει στο Watford, είπε στον Guardian: «Ταξιδεύω σχεδόν 20 φορές το χρόνο και βρίσκομαι στη Βρετανία για περισσότερο από 18 χρόνια, είναι γελοίο». Η Paola Rizatto είπε ότι είναι μορφωμένη αλλά της φάνηκε υπερβολικό να συμπληρώσει τις 85 σελίδες του εγγράφου, προσέλαβα δικηγόρο για μετανάστες και πλήρωσε σχεδόν 1.000 λίρες.
Πολλές γυναίκες που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στη Βρετανία και έχουν υπηκοότητα, δεν μπορούν να καταθέσουν την αίτηση γιατί οι λογαριασμοί δεν είναι στο όνομά τους, «το να έχεις παντρευτεί Βρετανό και τα παιδιά σου να είναι Βρετανοί δεν είναι αρκετό» λένε κάποιες από τις γυναίκες αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, το 30% των αιτήσεων απορρίπτονται με πολλούς πολίτες από την ΕΕ να δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν την γραφειοκρατική διαδικασία, παρά το δικαίωμά τους να μένουν στην Βρετανία ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Εάν η κυβέρνηση απαιτήσει από όλους τους Ευρωπαίους που ζουν στη χώρα να μπουν στην ουρά για να καταθέσουν αίτηση για την άδεια της μόνιμης κατοικίας, τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες θα κινδυνεύσουν με απέλαση την ημέρα που η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ. 
Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλο
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου