ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσφυγας πέθανε στη Σάμο λόγω κρύου από ανακοπή καρδιάς


ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ HOT SPOT ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Την Πέμπτη 1/12 στις 13.45 περίπου ένας 40χρονος Ιρακινός πρόσφυγας άφησε την τελευταία του πνοή στο hot spot της Σάμου από ανακοπή καρδιάς. Ο άτυχος πρόσφυγας άφησε πίσω του μία νεφροπαθή σύζυγο, χειρουργημένη, και 3 παιδιά. Η σωρός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου, Άγιος Παντελεήμων, προκειμένου να γίνει νεκροψία.
Αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα, και πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο η καρδιά του τον πρόδωσε ήταν το τσουχτερό κρύο. Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας βρισκόταν στη Σάμο για περίπου ένα μήνα και τη μέρα που πέθανε πήρε το δελτίο ασύλου και την άρση γεωγραφικού περιορισμού και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Αθήνα, και από κει στην Ευρώπη, τη "γη της επαγγελίας". 
Τις τελευταίες μέρες είχε εγκριθεί να μείνει σε ένα ξενοδοχείο της πόλης, υπό την ευθύνη ΜΚΟ, μαζί την οικογένειά του, όπως και 350 περίπου πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, δεν είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο εξαιτίας της δικής του ευαλωτότητας, αλλά λόγω της χειρουργημένης συζύγου του, καθώς ο ίδιος δεν είχε κάποια ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει το πρόβλημα υγείας του, ενώ μετέβαινε καθημερινά στο ιατρείο του hot spot, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ακουστεί το πρόβλημά του, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.



Ο θάνατος του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν οφείλεται σε κάποια παράλειψη ή αμέλεια του ιατρικού προσωπικού του χοτσποτ, αλλά στο γεγονός ότι ολόκληρο το χοτσποτ "φιλοξενεί" περίπου 2500 άτομα, ενώ το ιατρείο λειτουργεί μόνο με 4 γιατρούς! Μόνο 4 γιατροί καλούνται καθημερινά να εξυπηρετήσουν έναν πληθυσμό εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας του πολέμου, των τζιχαντιστών, των βομβαρδισμών και των κακών συνθηκών διαβίωσης στη χώρα προέλευσής τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους μέχρι να έρθουν την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η κατάστασή τους επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο χοτσποτ, το κρύο και την κακή διατροφή.

Όσο για την ψυχολογική τους κατάσταση ήταν ήδη άσχημη όταν έφτασαν, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες της αβεβαιότητας για τη ζωή τους και το μέλλον τους είναι φανερό ότι χειροτερεύει καθώς περνούν οι μέρες.







Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Σαμιακό Βήμα" πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου του νησιού, υπό την πίεση και των ντόπιων ξενοφοβικών, κάνει προσπάθειες να εμποδίσει την μετακομιδή προσφύγων προς το νοσοκομείο, τόσο λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού, όσο και για τους γνωστούς λόγους ότι "οι Έλληνες δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά οι λάθρο έχουν". Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να συνωστίζονται καθημερινά στο ιατρείο με πόνους και δυσφορίες, έχοντας μεγάλη ανάγκη να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, είτε για εξετάσεις, είτε για νοσηλεία, είτε για χειρουργική επέμβαση, αλλά οι διαγνωστικές διαδικασίες στο hot spot γίνονται αναγκαστικά με μεθόδους "fasttrack". Πολλοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, και εκτός του ότι το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για τη θεραπεία τους, εκτός του ότι η πρόσβαση προς το νοσοκομείο είναι πολύ δύσκολη, δεν μπορούν ούτε να πάρουν στα χέρια τους έστω και μία γνωμάτευση, η οποία θα πιστοποιούσε το πρόβλημά τους και θα τους έδινε τη δυνατότητα για ταχύτερη μετάβαση στην Αθήνα, τη μετακομιδή τους σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο, καθώς και την επίσπευση της διαδικασίας για την έκδοση του δελτίου ασύλου, προκειμένου να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους. 
Δυστυχώς, το σημερινό τραγικό περιστατικό δεν θα είναι το τελευταίο, αλλά ήταν η αρχή μιας σειράς τέτοιων τραγωδιών που θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω, δεδομένου ότι είναι χειμώνας, αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει σύντομα να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό του hot spot, προκειμένου να καταστεί εφικτή η καλύτερη και πιο ενδελεχής εξέταση των ατόμων που υποφέρουν. 
4 γιατροί για 2500 άτομα, με 2 γιατρούς σε κάθε βάρδια, σημαίνει ότι 1 γιατρός αντιστοιχεί σε 1250 άτομα, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι προφανές ότι χρήζει πάσης φύσεως και σχολαστικούς ιατρικούς ελέγχους, δεδομένου του ιστορικού τους. Ο 1 γιατρός ανά 1250 άτομα είναι προφανώς μια τεράστια εγκληματική αμέλεια εκ μέρους της κυβέρνησης Σύριζα.
Αλληλέγγυος από Σάμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου