Ευρωστρατός στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία
Τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, για τη χρηματοδότηση δράσεων στον αμυντικό τομέα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι για να υλοποιηθεί η παραπάνω φιλοδοξία θα πρέπει να υπάρξει «από κοινού αξιοποίηση των πόρων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις «στην κοινή ανάπτυξη των τεχνολογιών και του εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας - από τις ικανότητες στην ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα και στο διάστημα έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Πρόσθεσε, επίσης, με νόημα, στο πλαίσιο και των προβληματισμών για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, που αναπτύσσονται και πάνω στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών και των «φυγόκεντρων τάσεων» στο εσωτερικό της ΕΕ, ότι «αν η Ευρώπη δεν φροντίσει τη δική της ασφάλεια, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς. Αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία είναι μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας».
Φαίνεται ότι κάποιες αντιθέσεις που εμφανίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, αλλά και οι δηλώσεις Τραμπ να αυξήσουν την οικονομική συμβολή τους οι «Ευρωπαίοι στο ΝΑΤΟ» διαφορετικά δεν είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να σηκώνουν όλο το βάρος, να χρησιμοποιούνται ως μέσο για την όσο γίνεται αυτονόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Που δείχνει ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Φαίνεται π.χ. ότι οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γερμανίας δεν είναι μόνο οικονομικοί, άλλωστε η Γερμανία αναπτύσσει τη «Λευκή Βίβλο» για την άμυνα ως ηγέτης, όπως λέει, της Ευρώπης. Η έξοδος, δε, της Βρετανίας από την ΕΕ, που επέμενε ότι δεν χρειάζεται σχετική αυτονόμηση της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας, τα λύνει το ΝΑΤΟ, έχει ενισχύσει τα στρατιωτικοπολεμικά αντανακλαστικά της ΕΕ.
Πιο ειδικά, το σχέδιο της Επιτροπής στον τομέα της άμυνας, προβλέπει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και στην κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών. Αρχικά, η χρηματοδότηση ξεκινά με το χαμηλό ποσό των 25 εκατ. ευρώ για την αμυντική έρευνα το 2017, και τη σταδιακή του αύξηση στα 90 εκατ. ευρώ έως το 2020. Για μετά το 2020, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την ενίσχυση του σχετικού κονδυλίου του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπολογίζοντας ότι αυτό το ποσό μπορεί να κινητοποιήσει μόνο για τον τομέα της έρευνας περίπου 5 δισ. ετησίως.
Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια, το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίχως να αναφέρει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό όριο. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας αγοράς άμυνας με σκοπό, όπως υπογραμμίζεται, την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και την εγκαθίδρυση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Οι προτάσεις αυτές, και ιδιαίτερα η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, θα συζητηθούν στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 - 16 Δεκέμβρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου