ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Η αφρικανική εκστρατεία του Κρεμλίνου

Τρεις Ρώσοι, ο Ορχάν Ντζεμάλ δημοσιογράφος – πολεμικός ανταποκριτής, ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Ραστοργκούγιεφ και ο εικονολήπτης Κυρίλ Ραντσένκο, δολοφονήθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
JAJ.GR
Τα πτώματα των τριών Ρώσων (δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και εικονολήπτη) φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα

Ορχάν Ντζεμάλ

Τα πτώματα των τριών Ρώσων φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα και βρέθηκαν δίπλα στο αυτοκίνητό τους, στο δρόμο που οδηγούσε προς Βορρά από την πόλη Σιμπούτ προς την περιφέρεια Κέμο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι τρείς Ρώσοι κατευθύνοντας από την πρωτεύουσα της χώρας Μπάνγκι στην κωμόπολη Μπομπάρι.

Τα τρία μέλη του συνεργείου έκαναν γυρίσματα για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την δράση των Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων, αλλά και ανδρών του ιδιωτικού στρατού “Βάγνκερ” στην πιο φτωχή χώρα της Αφρικής και είχαν μαζί τους δημοσιογραφικές ταυτότητες διαφόρων ΜΜΕ, οι οποίες όμως είχαν λήξει. Τα πτώματα των τριών αναγνωρίστηκαν από εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας, ενώ τον θάνατο του Ορχάν Τζεμάλ επιβεβαίωσε και η πρώην σύζυγός του Ιρίαν Γκορντιένκο.

Χθες ωστόσο, το Κέντρο Διοίκησης Ερευνών, το οποίο έχει ιδρύσει ο Ρώσος ολιγάρχης και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, το οποίο είχε δώσει την εντολή στο συνεργείο για το ντοκιμαντέρ, δήλωσε πως οι τρεις πήγαιναν για γυρίσματα στα χρυσορυχεία Νρασίμα. Την ημέρα της δολοφονίας τους τα μέλη του συνεργείου πήγαιναν στην κωμόπολη Μπαμπάρι, όπου έπρεπε να συναντήσουν ένα στέλεχος των δομών του ΟΗΕ, για να τους βοηθήσει στην οργάνωση των γυρισμάτων.

Νωρίτερα, τόσο στον γαλλικό, όσο και στον τοπικό Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είχε υπογράψει συμφωνία για την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για την συνεκμετάλλευση των χρυσορυχείων και αδαμαντωρυχείων της χώρας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιλιά Σουμάνοφ, αντιπροέδρου του ρωσικού τμήματος της Transparency International , λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φόστεν Αρκάνζ Τουαντέρα στο Σότσι, ιδρύθηκε η εταιρεία Lobaye Invest θυγατρική της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης Lobaye. Κατά την γνώμη του Σουμάνοφ “η ανάπτυξη μονάδων ιδιωτικών στρατών και η είσοδος των Ρώσων στην εκμετάλλευση ορυχείων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αποτελούν μέρη μίας ενιαίας διαδικασίας”.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα The Bell, η εταιρεία Lobaye συνδέεται με την εταιρεία “M-Invset” την εταρεία του Ρώσου ολιγάρχη Γιεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστό ως “Μάγειρα του Κρεμλίνου” και φερόμενου ιδιοκτήτη τόσο του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ, όσο και την περιβόητης “Φάμπρικας των τρολ”. Η M-Invset έλαβε την έγκριση για τις έρευνες και την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο Σουδάν μετά την συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο αυτής της χώρας Ομάρ Μπασίρ. Η γαλλική εφημερίδα Le Monte αναφέρει πως σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της η Lobaye συνδέεται άμεσα με τον ιδιωτικό στρατό Βάγκερ.


Στελέχη της Lobaye ελέγχουν και διευθύνουν τις εργασίες που ξεκίνησαν πρόσφατα για την εξόρυξη διαμαντιών, σε περιοχή κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Μπερένγκο, αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα The Bell με αναφορά σε πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα Africa Intelligence επιβεβαιώνει ότι στρατιώτες του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά και φύλαξη του εξοπλισμού από την πρωτεύουσα της χώρας Μπάνγκι στα ορυχεία. Ανάλογες δραστηριότητες είχαν οι άντρες του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ και στη Συρία, όπως γράψαμε πρόσφατα.

Συγκεχυμένες είναι ωστόσο οι πληροφορίες, σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας των τριών μελών του τηλεοπτικού συνεργείου. Ο οδηγός του αυτοκινήτου τους, ο οποίος γλίτωσε, δήλωσε πως οι Ρώσοι δολοφονήθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους σε ενέδρα που τους είχαν στήσει. Αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως αρχικά εκείνοι που έστησαν την ενέδρα, πρώτα πήραν το αυτοκίνητο και στη συνέχεια σκότωσαν τους Ρώσους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Palmares Centrafrique), τα μέλη του ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου, πρώτα ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν και μετά δολοφονήθηκαν. Ωστόσο με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι γιατροί που εξέτασαν τα πτώματα, δεν βρήκαν ίχνη βασανιστηρίων. Σύμφωνα με τις αρχές, στην ενέδρα συμμετείχαν δέκα μαχητές που φορούσαν τουρμπάνια και δεν μιλούσαν ούτε Γαλλικά, ούτε την τοπική διάλεκτο Σανγκό.

Η αφρικανική εκστρατεία του Κρεμλίνου

Τον Δεκέμβριο του 2017, στο Σότσι, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φόστεν Αρσάνζ Τουαντέρ, υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία προέβλεπε την πώληση στην κυβέρνηση αυτής της χώρας, φορητών πυραύλων, πολυβόλων, αυτόματων όπλων και πιστολιών, καθώς και την εκπαίδευση 1.300 αντρών του κυβερνητικού στρατού της χώρας.

Στις 22 Μαρτίου του 2018 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωνε: “Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ… για την κάλυψη των αναγκών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, απεστάλη ένα φορτίο πυροβόλων όπλων και πολεμοφοδίων. Με γνώση του Συμβουλίου, εστάλησαν επίσης 5 στρατιωτικοί και 170 πολίτες σύμβουλοι για την εκπαίδευση των στρατιωτών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας” .

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ανεξάρτητη ομάδα Conflict Intelligence Team, πίσω από την επιφανειακά αθώα διατύπωση “πολίτες σύμβουλοι” βρίσκονται μισθοφόροι του ιδιωτικού στρατού “Βάγκνερ”, ο οποίος συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Γιεβγκένι Πριγκόζιν και το Κρεμλίνο. Ανάλογες έρευνες έχουν διεξάγει οι γαλλικοί τηλεοπτικοί σταθμοί RFI, Europe1, η εφημερίδα Le Monde, η ρωσική υπηρεσία του BBC και η διαδικτυακή ρωσική εφημερίδα Znak.com. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από αυτές τις έρευνες, στο παλάτι Μπερένγκο, την παλιά προεδρική κατοικία επί Μπογκάσα, κοντά στην πρωτεύουσα Μπάνγκι, σε μια έκταση 40 εκταρίων γίνεται η εκπαίδευση των αντρών του κυβερνητικού στρατού από τους Ρώσους συμβούλους.


H Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες όχι μόνο της Αφρικής, αλλά και του κόσμου ολάκερου. Πρώην γαλλική αποικία, ακόμη και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1960, παρέμεινε στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της Γαλλίας. Η περίοδος διακυβέρνησης αυτής της χώρας από τον πρόεδρο- κανίβαλο Μπογκάσα την έφερε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά παρά την πρόσκαιρη γοητεία που άσκησαν στον Μπογκάσα οι “σοσιαλιστικές ιδέες”, η Γαλλία διατηρούσε στη χώρα αυτή μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Στις αρχές του 21ου αιώνα η κατάσταση άλλαξε δραματικά.

Το 2003 – 2004 ξεκίνησε μία πολύ άγρια εθνική – θρησκευτική σύγκρουση, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, η οποία είχε αναπάντεχες εξελίξεις, μαζική αιματοχυσία, θηριωδίες, με αποτέλεσμα η κεντρική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Μπάνγκι να χάσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της επικράτειας. Ουσιαστικά, η χώρα είναι διαμοιρασμένη μεταξύ διαφόρων ένοπλων συμμοριών, οι κυριότερες των οποίων είναι η χριστιανική “Αντιμπαλάκα” και η ισλαμική συμμαχία “Σελέκα”.

Οι άντρες όλων των συμμοριών ασχολούνται με εθνοκαθάρσεις, ληστείες, πλιάτσικο και έλεγχο των χερσαίων μεταφορών, επιβάλλοντας “ιδιότυπα” διόδια. Η χώρα είναι πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους, αφού διαθέτει διαμάντια, χρυσό, ουράνιο κ.α. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε παρουσία των κυανόκρανων του ΟΗΕ και ορισμένων αφρικανικών χωρών, καθώς επίσης και από το 2013 η έβδομη κατά σειρά στρατιωτική αποστολή της Γαλλίας. Ωστόσο το 2016 μετά από πολυάριθμες καταγγελίες κατά των Γάλλων στρατιωτικών για μαζικούς βιασμούς, η αποστολή αποχώρησε. Είχε έρθει η ώρα της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου