ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Κοινωνική ένταση και διαμαρτυρίες στο Ιράν [Βίντεο]

Iρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο σε μια επαρχία κοντά στην Τεχεράνη, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της δεινής οικονομικής κατάστασης στη χώρα, καθώς επίκειται η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.
Μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 η Τεχεράνη βγήκε από πολλά χρόνια διεθνούς απομόνωσης, όμως φέτος η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Οι Ιρανοί, που είναι εξαντλημένοι από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τους και η οποία τροφοδοτεί την οργή για το πολιτικό σύστημα, φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την επαναφορά των κυρώσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα στην οποία το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του σε διάστημα έξι μηνών.
Την Παρασκευή το βράδυ «περίπου 500 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο, προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες του και να κάψουν αντικείμενα», μετέδωσε χθες Σάββατο το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τον διευθυντή του σχολείου Ιστεχάντ στην επαρχία Καράζ.
Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις. Οι αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις κινητοποιήσεις αυτές, όμως τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον συμβολικής σημασίας κτιρίων.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν διαδηλώσεις και σε τουριστικές πόλεις, όπως η Ισφαχάν καθώς και η Τεχεράνη. Μάλιστα ακούγονται συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα».
Το πρακτορείο Fars επιβεβαίωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ειρηνικές διαδηλώσεις σε «πέντε με έξι πόλεις» κατά των διακοπών στην υδροδότηση, των αυξήσεων των τιμών και της ανεργίας «με 1.000 ως 2.000 διαδηλωτές στους δρόμους».
«Μια ομάδα ανθρώπων παρεισέφρησε μεταξύ των διαδηλωτών και φώναξε πολιτικά συνθήματα, όπως “ θάνατος στον δικτάτορα”», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Όμως, σύμφωνα με το Fars, αυτό αποτελεί συνωμοσία των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τις οικονομικές εντάσεις στο Ιράν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου